Реклама / Ads
0| 2200 |31.07.2024 НОВИНИ

Удължават мерките срещу коклюш, 2231 случая от началото на годината

.
Удължават се до края на годината противоепидемичните мерки заради разпространението на коклюш в страната. Това е посочено в заповед на здравния министър д-р Галя Кондева.  
 

Срокът на сега действащите временни противоепидемични мерки, въведени на 9 май тази година, е до днес, пише БТА.







Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени, които имат документиран период на бременността им между 27 и 36 гестационна седмица, включително.

 

Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание.

Имунизациите на бременните жени се извършват в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

 

Всички общопрактикуващи лекари своевременно да имунизират пациентите си срещу коклюш при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, в съответствие с имунизационния календар, се посочва още в заповедта на здравния министър.

 

Там, където е съобщен случай на коклюш, РЗИ извършва епидемиологично проучване и предписва необходимите мерки по отношение на болния и контактните му лица.

 
При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив се предвиждат по-сериозни мерки по:

 

- проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под;
- осигуряване на достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала;
- ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се - допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив.







Посещение е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, удостоверяващ, че детето, не е заразно болно.

 

През последната седмица – 21-28 юли, в страната са регистрирани 88 случая на коклюш, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. От тях 35 са регистрирани в София. От началото на годината в страната са регистрирани 2231 случая на болестта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2428 |31.07.2024 Увеличават заплатите на НСО, процедурата тръгна в Парламента. Предлага го "Възраждане" . 7| 2401 |31.07.2024 Снарядът в "Терем" избухнал в бронекамера, където е предвидено, че може да има инциденти. Боеприпасът се пълни от машина . 11| 19931 |31.07.2024 Бимбалов: Господ не е българин, но българинът се чувства Господ. А страната ни иска да е първа в олимпиадата по дехуманизация . 0| 2220 |31.07.2024 Два шведски самолета помагат в гасенето на пожара в Малешевската планина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads