Реклама / Ads
3| 5196 |13.05.2020 НОВИНИ

ЕК се обяви против карантината над туристи и призова за отваряне на границите

.
Поетапно отваряне на държавните граници в Европа искат от ЕК. Комисията не подкрепя поставянето на туристи под карантина и призовават страните от Общността да се върнат към нормалния начин на живот, но под условие - строго спазване на всички правила за хигиена.
 

Заради епидемията от COVID-19 в момента цяла Европа, а и света, са под блокада. Затворени граници и национална карантина е основната мярка, предприета от правителствата на редица държави. Причината е да се спре разпространението на инфекцията. У нас извънредното положение отпадна от днес, но част от ограниченията остават. Такава е ситуацията и в много други държави, които са предприели облекчения на няколко етапа. Сред някои от предвидените мерки обаче е карантина на чуждестранните граждани, влезли на територията на страната. Това неминуемо ще окаже въздействие върху сектора на туризма, който и без това става обект на непрестанни удари заради епидемиятга.

 

Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина. Освен това Брюксел е против предложението за въвеждането на здравни сертификати - мярка, която бе предложена от Гърция.

 

Комисията иска уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение.

Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС. Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.

 

ЕК предлага да се пристъпи към постепенно отваряне на границите в Шенгенското пространство, съобразено с научните данни за заболеваемостта. Комисията отбелязва необходимостта да се следи премахването на кое от ограниченията, въведени от март насам, води до увеличение в броя на заразените с коронавирус.

 

Комисията остава на мнението, че дори в условията на епидемия правата на пътниците не трябва да бъдат ограничавани, затова онези, чиито полети са били отменени, следва да имат възможност да получат парите си обратно. ЕК настоява издаването на ваучери да остане на доброволна основа и да не се превръща в обичайното обезщетение при отменен полет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5229 |12.05.2020 Премиерът: Гаранов и Менда Стоянова са против 9% ДДС за хотели и ресторанти . 5| 5992 |04.05.2020 Осъдиха държавата да плати близо 565 000 лв. за противоконституционен закон и бездействието на парламента по него . 10| 16600 |02.05.2020 Адв. Екимджиев: Два месеца живеем в противоконституционна измислица . 18| 5832 |01.05.2020 Лекарският съюз се обяви срещу неглижирането на Covid-19 от публични личности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads