Реклама / Ads
16| 3332 |22.01.2021 НОВИНИ

Евролидерите обмислят строги мерки срещу COVID-19

.
Ограничаване на пътуванията в рамките на ЕС обмислят евролидери заради новия, по-заразен щам на COVID-19. Това стана ясно от заседанието на блока снощи. Правителствените ръководители на държавите-членки обсъдиха възможността за налагане на допълнителни ограничения срещу разпространението, което ще засегне основно свободното придвижване.
 

Решението от 27-те бе да се ограничат несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни. 


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че пътуванията през границите в ЕС, както и в европейските държави, трябва да бъдат само с основателна цел, особено за запазване на действието на единния пазар. В следващите дни ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, поясни тя.

 

"Много тревожни са информациите, които колеги споделиха на днешния Европейски съвет – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП, което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза. За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа и затова eвропейските държави трябва да сме гъвкави и да действаме заедно", написа във Facebook след заседанието снощи премиера Бойко Борисов.

 

Той още веднъж изтъкна, че ваксинационният план в България се осъществува по "разумния и правилен начин" заради решението на правителството да запази втората доза за вече ваксинираните в период, в който ЕС страда от намалени доставки.

 


Междувременно още вчера някои държави обявиха по-строги противоепидемични мерки. 


Нидерландия спира полетите от Великобритания и Южна Африка. Бе въведено и “двойно тестване” за пристигащите в страната  с въздушен или морски транспорт от държави с “оранжев“ и “червен“ код. Там попада и България. Властите ще изискват негативни резултати както от PCR тест, така и от бърз антигенен тест. Изискванията за PCR изследването не са променени, като антигенният тест трябва да е направен до 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота.


Междувременно Германия не изключва да се наложи затваряне на външни и вътрешни европейски граници заради по-заразния щам. 


Франция изчислява, че до март английският вариант на вируса вече ще е доминиращ на нейна територия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5279 |15.01.2021 ”Билд”: Меркел иска пълно затваряне на Германия заради новия щам, строги мерки във Франция и Великобритания . 3| 3124 |04.01.2021 Обмислят и големите ученици да се върнат в класните стаи . 10| 3265 |23.12.2020 Евролидерите с послание след тежката 2020 г. . 3| 3655 |19.12.2020 Великобритания обяви по-строги мерки срещу COVID-19 за Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads