Реклама / Ads
3| 3141 |04.01.2021 НОВИНИ

Обмислят и големите ученици да се върнат в класните стаи

.
Красимир Вълчев Източник: БГНЕС
Поетапно връщане на големите ученици в класните стаи обмислят от Министерството на образованието. Идеята е учениците от V до XII клас да преминат към присъствена форма на обучение на няколко етапа от 18 януари.
 

Това заяви просветният министър Красимир Вълчев пред медиите. 


От днес децата от I до IV клас отново се връщат в класните стаи. Въпреки недоволството на някои родители, които се опасяват, че това е рисковано за здравето и може да доведе до трета вълна на COVID-19. От МОН обаче мотивираха решението си с мащабно проучване, което показва, че децата на тази възраст не са толкова големи преносители на коронавируса, а обучението в онлайн среда е пагубно за учениците. 


Образователният министър се надява да се запази положителната тенденция относно разпространението на COVID-19 в страната и спадът в случаите на инфекцията. Ако това продължи, може да започне поетапното връщане и на по-големите ученици в класните стаи. За да стане ясна реалната картина за епидемичната ситуация у нас обаче трябва да мине една пълна работна седмица, както стана ясно още миналата седмица по време на последния за годината брифинг на Националния оперативен щаб.


Следващата седмица ще бъде обсъдена възможността големите ученици от 5 до 12 клас да се върнат в училище на 18 януари. Някои допълнителни дейности ще бъдат разрешени от 11 януари като държавните изпити по професия, олимпиадите.


“Връщането на децата от I до IV клас е разумно. Има подобрение на епидемичната ситуация, но не е достатъчно, за да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност - малките деца носят по-малък вирусен товар и в по-малка степен са преносители”, обясни Вълчев.


Общата бройка на подадените заявления за преминаване на обучение в електронна среда е близо 1 300. 704 деца в цялата страна остават да учат от вкъщи, отчете още просветният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3292 |04.01.2021 Малките ученици се връщат в клас . 13| 3687 |02.01.2021 Отворено писмо срещу връщането на учениците в клас . 13| 3640 |31.12.2020 Петър Велков: Връщането на учениците в клас е огромен риск . 3| 3151 |16.12.2020 Едва 53 % от учениците на 15-годишна възраст у нас са функционално грамотни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads