Реклама / Ads
7| 4042 |25.11.2020 НОВИНИ

МОН обмисля удължаване на учебната година

.
Красимир Вълчев
Двуседмично удължаване на учебната година за учениците от първи до шести клас обмислят от Министерството на образованието и науката. Причината е епидемията от коронавирус и дистанционното обучение, към което ще преминат всички учащи в страната от следващата седмица.
 

В петък вечер влизат в сила новите противоепидемични мерки, с които частично ще бъде затворена държавата. Училищата ще преминат към онлайн работа. От МОН обаче са против подобен подход, защото според институцията се нарушава качеството. Вече седмици наред за дистанционно обучение настояваха учители от цялата страна, защото се притесняват за здравето и живота си. От МОН се придържаха към локалния подход. Решението за затваряне обаче вече е централно.

 

Учебната година да бъде удължена с две седмици за учениците от 1. до 6. клас предлагат от просветното министерство. Това стана по време на брифинг на образователния министър Красимир Вълчев.

 

“Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3. клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец“, обясни още просветният министър.

 

“За 1. и 6. клас имаме две седмици маневреност през юни месец. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите три седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда“, каза Красимир Вълчев.

 

По думите му обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма.

 

“То е частично ефективно - малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап и по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, допълни Вълчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4343 |04.11.2020 МОН обмисля на места изцяло дистанционно обучение . 7| 5196 |27.10.2020 Проф. Коста Костов: Консумираме ефекта от старта на учебната година . 4| 4589 |05.10.2020 Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда удължаването на мярката 60/40 . 13| 4648 |21.09.2020 ТЕЦ ”Бобов дол”: Обмисляме да съдим италианската телевизия Tg-2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads