Реклама / Ads
0| 2595 |02.09.2022 НОВИНИ

Облачен и дъждовен петък

.
През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за септември.
 

Временни разкъсвания на облачността ще има през деня над Горнотракийската низина и Източна България. На много места с прекъсвания ще има валежи, придружени с гръмотевици. През нощта значителни ще са количествата на места в западната половина от страната, а през деня - на много места из цялата страна. Очакват се градушки.


Ще духа до умерен вятър от североизток, а в западната половина от Дунавската равнина - от северозапад. Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще бъдат от 18°-20° на места в северозападната част от страната до 28°-30° на места в Източна България, където ще има и слънчеви часове. В София очаквана максимална температура: 19°-20°. През нощта срещу събота значителни валежи и силни гръмотевични бури ще има по Черноморието, а в останалата част от страната валежите ще са в процес на спиране.


Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи с гръмотевици. Има условия за значителни количества. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури 25°-27°. Температурата на морската вода е 26°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.


Над планините ще е предимно облачно, по билата и мъгливо. Временни разкъсвания на облачността ще има през деня над Родопите и Странджа. На много места ще вали дъжд. Има условия за значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра - около 10°.

 

Оранжев предупредителен код за опасни валежи и гръмотевични бури е обявен в областите Варна и Добрич, както и за регионите на Видин, Монтана и Враца.
Очаква се вечерта и през нощта срещу събота валежите да се усилят.


В останалите 23 области в страната действа жълт код за силен дъжд и гръмотевични бури, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.


В събота северозападният вятър ще отслабне, валежи ще има на малко места и ще са слаби, но облачността през по-голямата част от деня ще се задържи значителна, едва късно след обяд от запад ще започне да намалява; температурите ще са по-ниски от обичайните за периода. В неделя вятърът ще се смени с изток-североизточен, ще бъде слаб, в западната половина от страната временно ще бъде и тихо. Ще има повече слънчеви часове, но след обяд на места в Западна България отново е възможно да превали. Температурите слабо ще се повишат. (НИМХ)


Синоптиците вече използват системата "Метеоаларм“, която позволява прогнозиране на опасни явления по общини. Според директора на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов, с новите данни ще се намалят разходите на държавата за превенция от опасни явления:


"Новото в тази система е много по-високата пространствена разделителна способност".


За използване на системата "Метеоаларм" са отпуснати 333 хил. лева, заяви служебният министър на екологията Росица Карамфилова



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2690 |01.09.2022 Пилотите от ”Луфтханза” излизат на протест в петък . 0| 2714 |30.08.2022 ”Артемис 1” се готви да полети към Луната в петък . 0| 2670 |23.08.2022 Ветровит и дъждовен вторник . 0| 2609 |29.07.2022 Слънчев петък с температури до 37 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads