Реклама / Ads
0| 4378 |07.03.2022 НОВИНИ

Областната управа на София прехвърли топката за МОЧА на Фандъкова и държавата

.
Столичната община управлявлява районът, в който се намира Паметникът на съветската армия и тя отговаря за всички предпазни мерки, целящи да ограничат достъпа до монумента. Паметникът пък е собственост на държавата. По този начин от Областната управа в София си измиват ръцете.
 

Това се случва, след като преди няколко дни стана ясно, че областният управител от “Има такъв народ” Иван Кючуков трябва да вземе решението за преместването на монумента от Княжеската градина, наричан 'Монумент на окупационната червена армия"  (МОЧА). Темата за това бе поставена от кмета на район “Средец” Трайчо Трайков. Категоричното решение, че за паметника отговаря именно областният управител, дава Върховният административен съд през 2019 г. От областната управа в София обаче не смятат точно така.

 

“Монументът "Паметник на съветската армия" е държавна собственост, за който е съставен акт за държавна собственост № 3418/18.09.1947 г. на Сталинския районен народен съвет (тогава така се е наричал този столичен район - б.р.)”, съобщиха от Областната управа на София.

 

"В България хитлерофашиските войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украиския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия. Монумент "Паметник на съветската армия" изразява почит към паметта на войниците от различни етноси - руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др. в "Княжеската градина", в която е разположен монумента е собственост на Столичната община", се казва в документа.

 

С оглед на това предпазните мерки свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента следва да бъдат извършени от собственика на земята - Столична община, гласи позицията.


Според Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, обн. ДВ. бр.42 от 18 май 1993 г., страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство, мотивират се от областната управа.

 

От Областната администрация на София са изпълнили предписанието, дадено със Заповед № РД-20-32/27.07.2018 г. на директора на дирекция "Общински строителен контрол" (ОСК) за изготвяне на конструктивна експертиза, отразяваща състоянието на монумента.

 

Експертизата е изпратена на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, с копие до г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3013 |03.03.2022 24-те районни председатели на БСП от София поведоха шествието за Трети март . 0| 3295 |02.03.2022 „Аерофлот” прибира руснаци с полет от София . 0| 3365 |01.03.2022 Русия готви въздушен удар по храма „Света София“ в Киев . 0| 3573 |25.02.2022 Поредна среща на историческата комисия на София и Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads