Реклама / Ads
0| 2894 |12.08.2022 НОВИНИ

Обмислят намаляване на COVID карантината – за ваксинираните ще е по-кратка

.
д-р Асен Меджидиев Източник: стопкадър, БНТ
Здравните власти обсъждат намаляване на COVID карантината, като се очаква следващия вторник да вземат окончателно решение. Пред БНТ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев уточни, че се обсъжда за ваксинираните лица изолацията да е по-кратка.
 

„Ако кривата върви надолу, заразените намаляват и няма натовареност в болниците, се обсъжда ковид карантината да бъде два вида. За ваксинираните тя да е по-малко дни, за останалите да бъде 7, но на петия ден примерно да се правят един или два антигенни теста и при отрицателен тест хората да се освобождават. Но това ще решат експертите“, поясни той.

 

От думите му стана ясно, че всеки вторник експертният съвет ще се събира на заседание при него, като самите експерти ще взимат решенията.

 

„Трябва да се прецени кое е удачно, кое няма да застраши живота на пациентите, кое ще разтовари и хората, и бизнеса, и туризма, така че да спре да се всява паника в населението“, смята министърът.

 

Той не очаква да бъде обявено ново извънредно положение заради COVID: „В никакъв случай не очаквам да изпаднем отново в такава ситуация, но няма гаранция, че не може да се получи нова вълна. Здравната система трябва да бъде подготвена, да имаме интензивни легла в лечебните заведения, пациентите да не бъдат връщани“.

 

Меджидиев обяви, че от днес освен безплатните антигенни тестове, се връща и възможността за ваксинация навсякъде в страната, а не само при общопрактикуващите лекари.

 

На въпрос ще се отпуснат ли още пари за медиците на първа линия, министърът отговори, че такава наредба тепърва трябва да се изготви, защото след приключването на извънредното положение няма законово основание за отпускане на такива средства. Д-р Асен Меджидиев коментира и призива на омбудсмана Диана Ковачева това да се случи: „Още понеделник инициираме първо заседание на наздорния съвет на Здравната каса. Тя много хубаво призовава, но прекрасно знае, че без законодателен орган в момента това няма как да се случи. Мислим реални механизми как да компенсираме тези хора, особено тези, които работят с тежки пациенти - в интензивни отделения, в реанимации. Провел съм разговор с шефа на Здравната каса, със съсловните организации“.

 

„Имаме много добри лекари като специалисти, като ниво на обучение, които по нищо не отстъпват на лекарите по света“, категоричен бе здравният министър. По думите му пробойните в системата са администрирането, големите задължения на някои болници и най-вече липсата на кадри

 

Меджидиев е изискал от всички лечебни заведения данни за възнагражденията на целия административен персонал в болниците, за да се установи каква е диспропорцията във възнагражденията на административния и медицинския персонал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2979 |11.08.2022 COVID отстъпва: Цяла България е в зелено . 0| 2919 |11.08.2022 1429 са новите случаи на COVID-19 за денонощието . 0| 2659 |10.08.2022 1636 са новите случаи на COVID-19 у нас . 0| 2779 |09.08.2022 В МЗ обмислят маските да паднат на обществени места

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads