Реклама / Ads
1| 5826 |05.07.2010 НОВИНИ

Обмислят по-висок данък за богатите

.
За да се компенсират падащите приходи в бюджета, предстои да се обсъжда увеличение на данък общ доход за богатите от 2011 г.
 

Това съобщи на дискусия в НДК вчера заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров, пише в днешния си брой вестник Труд. Дебатът ще се води в националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако заможните хора се обложат с по-висок данък, това на практика ще бъде отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане с две скали.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че догодина няма да се вдигат налози.
Но според експерти, пожелали анонимност, в ръководеното от Симеон Дянков ведомство вече се правят сметки за повишаване на личните данъци на заможните българи. Вариантите били няколко: от 12% до шоково повишение на ставката до 24%. Според Пламен Димитров 12% данък общ доход е “един реалистичен вариант”.

Във финансовото министерство не изключвали и опция за запазване на единната ставка, но на по-високо ниво. Замяната на плоския данък с прогресивно облагане се обяснява с тенденциите в икономиката. Кризата в строителството и свитото търсене удариха вноса, който беше основен източник на приходи от ДДС. Това принуждава правителството да търси други начини за запълване на хазната. За проблема алармираха вече редица икономисти. Сега най-вероятно Министерството на финансите тества как ще се възприеме повишението на личните данъци подобно на неофициалните слухове за вдигане на ДДС преди време. Тогава в общественото пространство бяха пуснати варианти от 22 до 25% ДДС, но заради силния обществен отпор правителството се отказа да пипа налога.

За връщане на необлагаемия минимум от 2011 г. ще настоява КНСБ, каза още Пламен Димитров. Според него данъци не трябва да плащат хора, получаващи под минималната заплата (сега е 240 лв.). Необлагаемият минимум трябва да се върне, заяви и основателят на КНСБ проф. Кръстьо Петков. Той е на мнение, че плоският данък трябва да се замени от двустепенна скала, защото България трудно ще издържи със сегашния модел на преки и косвени налози. В Европейския съюз вече се обсъжда допълнително облагане на свръхпотреблението на електричество, както и въвеждането на данък върху финансовите трансакции, съобщи Пламен Димитров. Идеята е, който потребява ток над определена граница, да плаща за тази енергия по-висок акциз или ДДС. Предстои скоро тази идея да бъде обсъдена и във финансовото министерство. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4835 |21.06.2010 По-високи осигуровки за военните искат синдикатите . 3| 4752 |15.06.2010 Младенов: Правим реформа за по-високи доходи на хората . 10| 5361 |29.05.2010 С. Дянков: Данък богатство ще има от догодина . 0| 6098 |28.05.2010 Богатите на сухо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads