Реклама / Ads
21| 5394 |17.06.2015 НОВИНИ

Обрат: Юнкер нападна Ципрас-лъже и изкривява

.
Любовта си отива...
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, който досега демонстрираше добро отношение към Гърция, промени тона си и обвини гръцкия премиер Алексис Ципрас, че умишлено изкривява предложенията за решаване на кризата. Малко преди това Ципрас обвини международните кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ), че се опитват да унижат правителството му.
 
Юнкер каза в отговор, че го е грижа за гръцкия народ и най-вече за бедните гърци, но не и за правителството на Гърция, предаде Ройтерс. Според него гръцкият кабинет подвежда хората по отношение на преговорите. Той допълни, че много от обясненията на Ципрас за изискванията на кредиторите не отговарят на истината.

"Не съм казвал такава неща", каза Юнкер. Като пример той даде изказването на Ципрас, че се иска повишаване на ДДС върху лекарствата, електроенергията, някои данъци и т.н. "Не само не съм предлагал това, но го смятам за голяма грешка. Дебатът ще бъде много по-лек и за двете страни, ако Атина спре с лъжите и представя точно исканията на ЕК", каза Юнкер.

"Обвинявам ги, че казват на гръцкото общество неща, които не съответстват на това, което съм заявил пред гръцкия премиер", каза още той. От своя страна, финансовият министър Янис Варуфакис коментира, че правителството не е подменяло позицията на Юнкер. "Юнкер или не чете документите, които дава на Ципрас, или ги е чел и е забравил",  каза Варуфакис.

Юнкер бе бесен заради пламенната реч на Ципрас пред гръцкия парламент. Премиерът обясни, че ЕС и МВФ са поискали да се намаляват пенсии и да се вдигат данъци, "за да бъде унижено не само гръцкото правителство, но и целият гръцки народ". Той посочи, че кредиторите искали увеличение с 10 процента на ДДС върху електричеството и лекарствата. Междувременно Гръцката централна банка предупреди вчера за първи път, че страната ще поеме "болезнен курс" към банкрут и излизане от еврозоната, ако правителството и международните кредитори не успеят да постигнат споразумение за отпускане на помощ в замяна на реформи. Банката също отбелязва, че икономическото забавяне на страната най-вероятно ще бъде ускорено през второто тримесечие на тази година и че продължаващата криза е довела до отлив на депозити на гръцки кредитори в размер на около 30 милиарда евро между октомври и април. Ако не се постигне споразумение, това ще сложи началото на болезнен курс, който ще доведе първоначално да гръцки банкрут и последващо излизане на страната от Еврозоната и най-вероятно от ЕС, се казва в доклад на банката. Сключването на споразумение с нашите партньори е исторически наложително, което ние не можем да игнорираме, обявиха от банката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8530 |13.06.2015 Змии нападнаха големите градове . 3| 4493 |03.06.2015 Мъж нападна лекари до „Пирогов” . 6| 4493 |03.06.2015 Юнкер покани Ципрас на вечеря, дава му нов заем . 55| 15283 |30.05.2015 Цигани нападнаха църквата в село Марчево край Гърмен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads