Реклама / Ads
18| 3458 |26.10.2021 НОВИНИ

Образование и пандемия: Истерия, страхове, надежда и куп въпроси

.
Щадящи тестове за коронавирус могат да върнат децата обратно в клас. Идеята обаче предизвика негативни реакции сред родителите. Има и редица въпроси. Тестването на учениците ще става с взимане на слюнка. Пред bTV проф. Мира Кожухарова от екипа на здравния министър посочи - няма да има бъркане в носовете и гърлата на децата. Просветният министър проф. Николай Денков пък заяви - истерията е неоснователна, а темата се експлоатира от политиците.
 

Все още обаче има много неясноти. Директори не са запознати със ситуацията, а въпросите как, къде и от кого ще бъдат тествани учениците стоят. Не е ясно също така какво ще се случи с децата, които са дали положителен резултат от такъв тест.

 

Обсъжда се тестове да се правят два пъти седмично в първия час - в понеделник и четвъртък. В единия случай ще трябва човек да помогне на учителя, а при другия – ще се прави от учителя без нужда от помощ. Според преподаватели обаче това не би могло да сработи. Още повече - проблем ще бъде струпването на децата в класната стая. Не е ясно какво ще се случи, ако някой от учениците даде положителен резултат.

 

Един от обсъжданите варианти на просветното министерство е и тестовете да се правят от родителите в домашна среда. Това обаче също предизвиква въпроси. Опасенията са, че тези тестове могат да бъдат фалшифицирани.

 

"От месеци ние се борим с ирационални страхове на хората. Един от тях е за тестването на децата. В момента изборът е или децата са в училище и се тестват, или са вкъщи. Ние ще дадем този избор на родителите и те ще го направят. Тестове имаше и досега. Две училища показаха как може да се използват тези тестове, но съпротивата беше много по-голям от подкрепата. В началото на годината, ако бяхме казали, че трябва да се наложат тези тестове, щеше да има революция и бунт. Сега имаме всички аргументи, заболяемостта е такава, че ние не можем да пуснем децата в училище без тези тестове, защото те ще се разболеят“, заяви пред БНТ проф. Николай Денков.

 

Парите за тестовете са осигурени, а днес Министерството на образованието ще направи порръчка на единия тип тестове. Обсъдено със социалните партньори на МОН ще бъде дали да се поръча и от втория тип.

 

Щадящите тестове ще важат 48 часа, обясни проф. Мира Кожухарова. Те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна. Тествани няма да бъдат деца, които са преболедували и имат документ за това. Изискването за носене на маска в училище за момента няма да отпадне докато не спадне заболяемостта.

 

"Трябва да убедим родителите, че осигуряваме безопасна среда. За по-големите деца според мен тестовете ще могат да си ги правят самите те. В момента, в които стартираме с най-малките и видим, че системата е подредена и е тръгнала, ще стартираме и с по-големите. Тези тестове са много подходящи за по-големите. Нашата амбиция е следващата седмица да се върнат в училище децата от 1-ви до 4-ти клас, а по-следващата би трябвало да се върнат и учениците от 5-и до 7-и. Единственото, което можем да направим в тази среда на ирационални страхове, е да предоставим избор“, добави министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3460 |18.10.2021 Образование по време на COVID: Какви мерки готви МОН? . 11| 7030 |17.10.2021 Откриха сериозни финансови злоупотреби в образованието . 1| 3152 |14.10.2021 Петър Витанов се срещна с българите в Цариброд и Босилеград. Те алармираха за опасна река, проблеми с паспортите и образованието . 1| 2862 |09.09.2021 Зам.-министър на образованието: Препоръчваме да няма струпване на първия учебен ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads