Реклама / Ads
10| 2181 |08.10.2024 НОВИНИ

Обсъждат ли Западът и Киев схемата „територия в замяна на членство в НАТО“ за прекратяване на войната?

.
Ще влезе ли Украйна в НАТО?
За да сложат край на войната на Русия срещу Украйна, Западът и Киев обсъждат схема „територия в замяна на членство в НАТО“. Както пише американският вестник Financial Times , този сценарий за края на войната изглежда реалистичен за много западни дипломати и все по-голям брой служители в Украйна.
 

С този подход Москва де факто (но не и де юре) ще запази контрола върху окупираните от нея територии, а Киев ще получи членство в НАТО и гаранции за сигурност от Алианса. Както подчертава изданието, това не означава, че украинските власти и техните западни съюзници признават суверенитета на Русия върху териториите, които тя завзе от 2014 г.


„Има мълчаливо споразумение, че тези земи трябва да бъдат върнати чрез дипломатически средства в бъдеще“. „Но дори това разбираемо остава чувствителен въпрос за украинците, особено когато се представя като основа за компромис с Москва.“


Тази публикация на Financial Times беше коментирана в Киев - неофициално. Неназован събеседник на агенция РБК-Украйна каза , че засега няма официални или други политически предложения Украйна да се присъедини към НАТО или да получи гаранции за сигурност, подобни на член 5 от Хартата на Алианса. Този източник нарече публикацията на Financial Times „просто бърборене“, заявявайки, че Украйна не търгува със суверенитет и територии.


Украинският политолог, кандидат на политическите науки Станислав Желиховски отбелязва, че въпреки това темата за евентуалното влизане на Украйна в НАТО се обсъжда активно.


„Още преди юлската среща на върха на НАТО във Вилнюс миналата година идеята, че Украйна може да стане член на Алианса, дори ако Киев не контролира цялата територия на Украйна, стана популярна сред съюзниците, какъвто беше случаят с Германия по време на студа. Война“, каза експертът в ефира на „Настояще време“.


„Украйна ще се застъпи за разглеждане на украинската мирна формула и за възстановяване на суверенитета върху цялата територия, но като временна мярка не изключвам да има някакво спиране на активната фаза на военните действия“, отбеляза той. „И, разбира се, официален Киев разбира, че ако не е в състояние да освободи цялата територия на Украйна в близко бъдеще, той ще поиска гаранции за сигурност от своите западни съюзници“.

 

Това може да не е членство в Алианса, а „някаква друга формула“, която да накара Киев да се чувства в безопасност в период на спокойствие на бойното поле, подчертава Желиховски.

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че Украйна може да бъде приета в Алианса без загубени територии, като в този случай гаранции за сигурност ще важат само за региони, контролирани от Киев.

 

Кремъл многократно се е обявявал категорично против влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс.

 

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2951 |08.10.2024 Григор Димитров се наложи над австралиец и е на осминафинал в Шанхай . 1| 2196 |08.10.2024 Американското разузнаване: Русия иска изборна победа на Тръмп, Иран се интересува от Харис . 22| 9881 |08.10.2024 Кой е българинът с бюлетина в ръка и кой – кибикът? Как тв реалити шоуто влияе на изборите . 1| 2195 |08.10.2024 Окупаторите навлязоха в покрайнините на фронтовия град Торецк в Източна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads