Реклама / Ads
0| 2382 |04.09.2022 НОВИНИ

Обстановката по поречието на река Стряма остава тежка след наводнението

.
Наводнението по поречието на Стряма Източник: БНТ
48 часа след водното бедствие, което сполетя селата по поречието на река Стряма, обстановката остава тежка. Огромното количество дъжд, което буквално заля няколко карловски села, унищожи земеделска продукция и наложи евакуцията на хора, допълва БНТ.

Село Богдан остава частично откъснато от света. Над 120 къщи бяха залети в село Трилистник. Стихията засегна дори домовете в по-високите части на селото.

Днес в Трилистник ще може да влезе тежка техника, която да започне разчистването.

"Снощи в 22 ч. беше последната евакуация, която направихме.

 

Човек, който сигнализира, че е самичък. Беше се качил на покрива на сградата. Благодарение на екипа, който беше тук от Велико Търново и доброволци от селото - човекът беше изведен на безопасно място и всичко е в нормата", каза Мирчо Петров, кмет на Трилистник, уточнява БНТ.

 

В карловските села Богдан и Каравелово, които са най-засегнати от прииждането на река Стряма, предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия, предава БНР. 

 

До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място. 


Над  200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.

"Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ.

 

От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват. Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ. В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение, отбеляза Кабаиванов".

 

"Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е", посочи секретарят на читалището. Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

 

"Имаме няколко активни групи във Фейсбук. Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно, от много краища на страната по света имаме предложения за помощ. Питат ни какво ние е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения".

 

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2367 |23.08.2022 Нивото на река Дунав при Русе е рекордно най-ниско за последните 81 години . 0| 2282 |19.08.2022 НЕК обясни засушаването по река Искрецка с маловодието в страната . 0| 2417 |19.08.2022 Край на водната криза в Своге! Пресъхналата река Искрецка се завърна . 0| 2348 |17.08.2022 12 000 души в община Своге са без вода, 60 тона риба е умряла заради пресъхването на река Искрецка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads