Реклама / Ads
2| 3537 |01.11.2021 НОВИНИ

Обвиняваната, че е българка Данела Арсовска спечели Скопие и взе главата на Зоран Заев

.
Данела Арсовска е новият кмет на Скопие
Премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев подаде оставка и от двете си позиции, след като кандидатите на коалиция ”За по-добра Македония” бяха убедително победени на втория тур на местните избори вчера. В град Скопие спечели независимият кандидат Данела Арсовска, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ. От противниците си тя бе наричана българка, защото имала български паспорт и което трябваше да я компрометира пред избирателите.
 

Получи се обратното. Опозицията обяви убедителна победа и поиска предсрочни парламентарни избори. Приятелят на бившия български премиер Бойко Борисов – Зоран Заев вече също е бивш, пишат медии в Северна Македония.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски снощи на пресконференция каза, че партията е спечелила голяма победа и че днес е денят, в който започват промените за по-добра Македония.

 

„Македония, от тази вечер започваш да живееш великата мечта за ново бъдеще, надежда за всеки един човек. Мнозина се съмняваха, че успехът е възможен, но надеждата надделя. Македония трябва да се промени и промените започнаха тази вечер. Надеждата преодоля апатията и нейната сила ще расте, заедно с ново бъдеще, за да осъществим съвместно и хармонично мечтата, за която сме мечтали 30 години, но никога да не я постигнем. Кажете на нашите братя и сестри от цяла Македония, от Тетово до Битоля и Охрид и Кочани, от Скопие до Гевгелия. Това е денят, в който започва промяната. Промени към по-добро, промени в имиджа на държавата, промени за защита на интересите на всеки един човек. Промени за обединение, за по-добър живот, за силен стандарт. Промени, които ще донесат бъдещето, за което се борим. Това е убедителна победа. Това е победа на народа на Македония“ – каза Мицкоски.

 

Той благодари за подкрепата на всички опозиционни партии и добави, че сътрудничеството показа, че е възможен широк опозиционен фронт, който създава основата за бъдещо сътрудничество и бъдеща правителствена коалиция, основана на принципите и ценностите на сливане и взаимно уважение и разбирателство. Той благодари на коалиционните партньори, но и на политическите партии, които ги подкрепиха като Алтернатива, Алианс на албанците, Леви.

Относно новото парламентарно мнозинство Мицкоски каза, че времето ще покаже как ще вървят нещата и подчерта, че е най-добре правителството да си ходи и да се организират предсрочни избори.

 

Лидерът на СДСМ и премиер Зоран обяви решението си да подаде оставка като министър-председател и като председател на СДСМ. Той пое отговорността за лошите резултати от тези избори.

 

Заев каза, че тези избори в страната са получили големи суми от чужбина, които са се озовали в някои фирми и, както каза, са се отразили на изборния резултат.

„Съжалявам, че идват хора, които преди четири години ходиха да убиват в парламента, сега са избрани за кметове. Виждали сме съюз на жертви и главорези само за власт. Не е трудно да загубиш власт. Убеден съм, че донесохме свобода и демокрация, а свободата и демокрацията означават отговорност. Може и да не съм прав, но е време хората да подкрепят политиците, които вземат смели решения. Поех отговорността върху себе си, за да могат прогресивните сили да продължат борбата“ - каза Заев.

Той каза, че не трябва да има предсрочни избори и че ще остане в партията, за да реорганизира новото правителство. Обръщайки се към хората, Заев каза, че за него е чест да може да служи и работи за народа.

 

Независимият кандидат за кмет на град Скопие Данела Арсовска обяви победа на втория тур на изборите пред кандидата на СДСМ Петре Шилегов, в обръщението си благодари на скопци за доверието, че за първи път след 30 години независимост Скопие получава жена кмет.

„След тежки битки, ако мога така да се изразя, в тази кампания мой опонент беше не само старият кмет, но и напускащият премиер и за мое голямо удовлетворение подчертавам, че за първи път от 30 години независима Македония Скопие има жена кмет“ - каза Арсовска .

 

Президентът на Движение Беса, който спечели кметските избори в Тетово Билал Касами заяви снощи от площада на Тетово, че за голямата подкрепа, която получи от всички етнически общности, ще се отплати с много труд, за който очаква градът да бъде по-добро място за живеене през следващите четири години.

 

По материали от македонските медии

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5238 |28.08.2021 Българка за опитите си за бягство от Кабул: Казвах си - това е краят на света... . 3| 3392 |09.08.2021 Стойка Кръстева на родна земя: Аз съм една горда българка . 11| 3781 |07.08.2021 Отново злато за българка в Токио! Боксьорката Стойка Кръстева спечели отличието . 2| 2864 |01.06.2021 Българка е първият координатор на ЕС по въпросите на младежта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads