Реклама / Ads
14| 3534 |22.06.2024 НОВИНИ

Депутатите в Северна Македония гласуват кабинета на Мицкоски. Той обаче заформи скандал, гърците реагираха

.
Християн Мицкоски Източник: БГНЕС
В Северна Македония заседанието, което трябва да избере новото правителство на Република Северна Македония. Отново обаче се отвори международен скандал заради отказа на кандидата за премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да използва името Република Северна Македония, на което реагираха от гръцка страна.
 

"Икономическо съживяване, увеличаване на пенсиите и заплатите, инвестиции в образованието, здравеопазването и културата, борба срещу корупцията, отговорност от всеки престъпник и реформи, съгласувани с европейските стандарти, обяви кандидатът за премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на днешното заседание на парламента в Скопие", съобщи МИА.

 

Заседанието, което започна тази сутрин, трябва да избере новото правителство на Република Северна Македония. Според устава на парламента заседанието може да продължи най-много два дни, т.е. трябва да завърши най-късно утре до полунощ.





Във вторник, 18 юни, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски внесе в парламента програмата и състава на проектокабинета, в който освен от коалицията "Твоята Македония", водена от ВМРО-ДПМНЕ, партньори ще бъдат и коалицията от албански партии ВЛЕН и движението ЗНАМ.

 

„Идва часът, когато родината трябва да направи повече за гражданите. Всеки от вас направи всичко за родината си, сега е време тя да работи за вас (…) Няма да искам 100 дни меден месец, а обявявам веднага инвестиции, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро, след това намаляване на данъците и увеличаване на пенсиите“, каза Мицкоски днес.

 

В правителството му ще има общо 20 министерства, като членовете на кабинета ще бъдат общо 24. Вицепремиерите ще бъдат 5, от които един ще бъде „първи вицепремиер“. От министрите 15 ще бъдат от ВМРО-ДПМНЕ, шестима от коалицията от албански партии ВЛЕН („Заслужава си“) и двама от движението ЗНАМ.

 

За избор на правителство в парламента на Северна Македония са необходими 61 гласа, а коалицията, която има намерение да управлява в следващите четири години страната, разполага с мнозинство от 78 народни представители.





Гръцката телевизия Скай отбелязва, че по време на програмното си изявление Мицкоски е нарекъл страната си "Македония" три пъти, вместо да използва конституционното ѝ име, договорено с Преспанския договор с Гърция през 2018 г.

 

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай.

 

СИРИЗА категорично осъжда нарушенията на Преспанския договор, сключен между Атина и Скопие през 2018 г., според който някогашната Република Македония промени името си на "Република Северна Македония". Гръцката партия напомня на ВМРО-ДПМНЕ, че договорът предвижда и санкции за нарушенията му, които произтичат от международното и европейското право.

 

"Преспанският договор е (част от) европейското право и пълното му спазване представлява необходима предпоставка за присъединяването на Северна Македония към ЕС“, се казва в изявлението на СИРИЗА. В него се припомня още, че през 2021 г. и САЩ приеха закон, който предвижда санкции за нарушаване на Преспанския договор.

 

Гръцката опозиционна партия освен това обвинява и управляващата в Гърция Нова демокрация, и спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, които принадлежат към Европейската народна партия, че се опитват да "торпилират един договор, който представлява ключов момент за всички народи на Балканите, за да привлекат националистическа публика“.





Напрежението в отношенията между Атина и Скопие започна, след като новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска при полагането на клетва на 12 май също не използва конституционното име на страната си.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2842 |22.06.2024 Проверяват болницата заради смъртта на чужденец. Охранители го блъскали и удряли . 4| 2567 |22.06.2024 Нова мисия на спешната медицинска помощ по въздух. Помогна на 64-годишен мъж в тежко състояние . 0| 2975 |22.06.2024 Ищар и Паров Стелар в първия ден на "Франкофоли" в Пловдив. Тази вечер на сцената излизат Rudimental . 0| 2691 |22.06.2024 Жилищната криза - най-горещият въпрос, за който политиците в Европа не говорят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads