Реклама / Ads
36| 6884 |02.03.2011 НОВИНИ

Обвиниха лекарите от Горна Оряховица за смъртта на второ бебе

.
Тримата лекари от болницата в Горна Оряховица, които бяха задържани в края на ноември за смъртта на новородено, са били обвинени преди 2 дни и за друго починало бебе, родено в АГ отделението, научи "24 часа".
 

Димитър Сотиров, Стефан Лазаров Кочовски и Катя Гецова са били подведени под отговорност на 28 февруари, че поради немарливост са причинили смъртта на новородения Николай, роден със секцио от Стела Добрева на 1 юли 2009 г.
Тримата заедно с д-р Михаил Милатович бяха заподозрени и за умъртвяване на бебето на 17-годишната ученичка Боряна в края на м.г. Няколко месеца след скандалния случай все още не е категорично ясно дали бебето е родено мъртво, или е починало заради лекарска небрежност. В случая с починалото бебе на Добревска обаче до обвинение са довели две тройни съдебно-медицински експертизи, направени в столичната Александровска болница. Тяхното заключение е, че заради непредприети действия и недостатъчна грижа се е стигнало до смъртта на невръстния Николай 12 часа след раждането му.

"Искам да си получат заслуженото, защото аз не съм единственият случай. Преди моя имаше още два, за които нищо не се чу. След мен вече гръмна случаят с момичето от Лясковец. Крайно време беше истината да излезе наяве", каза вчера пред "24 часа" почернената майка. 39-годишната Стела от град Дебелец е била следена по време на бременността си през 2009 г. от д-р Димитър Сотиров. Още в началото било ясно, че износването на бебето е рисково заради възрастта на майката. Всичко обаче протичало нормално и без усложнения до 29 юни 2009 г. Тогава Добрева била приета в болницата "Св. Иван Рилски" в Г. Оряховица след изтичане на околоплодна течност заради пукнат мехур.

"Обадих се на лекаря и той ме посъветва веднага да постъпя в родилното отделение в Горна Оряховица. Приеха ме след около половин час.
Д-р Сотиров каза, че трябва да се предприеме секцио", спомни си Добревска. Още щом била приета в отделението, се разбрало, че има повишение на левкоцитите и д-р Сотиров взел решение да бъде направена операция. На 1 юли в 8,35 часа след интервенцията се родило живо момченце с тегло 1800 г и височина 43 см. Бебето изплакало веднага и всички изследвания в първите минути за състоянието му били добри. Веднага след това с грижите за недоносеното момченце се заела неонатологът д-р Гецова. По-късно в показанията си тя разказала, че на бебето не се налагало да се прави допълнителна реанимация. Според нея новороденият Николай бил в добро състояние, нямал видими аномалии, но бил с периорална цианоза. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6851 |17.02.2011 Цветанов в комбина с прокуратурата по случая "Горна Оряховица"? . 2| 4665 |07.02.2011 Случаят в Г.Оряховица е на 95 % ясен . 14| 4962 |31.01.2011 Ст. Константинов: Случаят от Г. Оряховица се размаза . 3| 4121 |19.01.2011 Няма да има анкетна комисия по случая „Горна Оряховица”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads