Реклама / Ads
25| 11651 |25.09.2012 НОВИНИ

Обвиниха прокуратурата, че изтезава Ал. Петров

.
Над три часа продължава прокуроро-адвокатският сблъсък за мярката на Алексей Петров.
 

Според държавното обвинение не са налице нови доказателства за промяна в обстоятелствата, които да обосновават искането за промяна на мярката. Прокурор Светозар Костов заяви, че нито Донка Митива, нито Пламен Устинов, след чиито показания Алексей Петров беше върнат обратно зад решетките, не са се отказали от показанията си, не са ги променили.

„Спомням си с какъв жар и емоция Пламен Устинов отстояваше думите си", заяви прокурора.

Той коментира за разпита на вчерашните свидетели Огнян Петров - брат на Алексей, и Вяра Петрова, че макар и добре да са си били научили урока, са допуснали отклонение от показанията на предишни свидетели.
Ясно е, че тези свидетели са зависими от основния подсъдим по делото „Октопод", тъй като единият му е брат, а другият - негова секретарка, подчерта държавният обвинител.

Другият прокурор по делото Милко Момчев се ангажира с коментар за здравословното състояние на Алексей Петров, като за пореден път изтъкна, че Петров така и не си е направил необходимите според лекарите операции, дори и когато е бил на свобода.
По думите на прокурора, дори да се приеме, че здравословното състояние на подсъдимия е влошено, това не означава, че трябва да се измени мярката му в по-лека.

Адвокат Ина Лулчева се възползва от правото си на реплика, подчертавайки, че здравето на нейния клиент се е влошило месец, след като той се е върнал от болницата в Овча купел. Тя припомни думите на лекарите, че всяка операция крие своите рискове и затова не е задължително те да бъдат направени, а е необходим поддържащ режим на лечение.

„Прокуратурата не се интересува от нуждите на процеса, а преследва своята крайна цел - на всяка цена и независимо от всичко Алексей Петров да бъде задържан", заяви Лулчева и добави, че такова продължително задържане за деяние, което е извършено преди 14 години, е безпрецедентно.

Адвокат Василев от своя страна коментира, че задържането на Алексей Петров е било изпълнена поръчка на изпълнителната власт. Той бе категоричен, че държането на бившата барета в ареста е изтезание по смисъла на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека.

Адвокатите коментираха и свидетелски показания, според които Алексей Петров в дома на родителите му предлагал на Пламен Устинов 500 хиляди евро, за да промени показанията си:
„Повярвайте ми, ако Алексей Петров извади тези пари в дома му, там незабавно ще се окажат всички служби на Републиката, а премиер и вицепремиер пред всички телевизии, директно щяха да ги броят".

След като вчера заседанието бе прекратено заради изтощаване на съдебния секретар, не се знае дали и днес то ще завърши с решение относно ареста на Петров.

В дадената кратка почивка прокуратурата поиска протоколите от СРС-записите, направени на срещите между Пламен Устинов и Алексей Петров, да бъдат приети и да ги ценят като редовно изготвени доказателства. По думите на прокурор Момчев в разговорите се съдържат данни за тежки умишлени престъпления.

Ако съдът, който повече от 40 минути мисли върху това искане, приеме редовни ВДС-ите и протоколите, то пледоариите по мярката за неотклонение ще бъдат прекъснати, за да бъдат изслушани въпросните записи и едва тогава съдът ще се произнесе.

По-рано днес задръстване забави един от основните подсъдими по делото „Октопод" - Антон Петров - Хамстера, като по този начин гледането на мярката започна с 30-минутно закъснение. Началото й трябваше да бъде в 10:00 часа, но конвоят на Хамстера попадна в трафик.

Въпреки че на днешното заседание ще се гледа само мярката на Алексей Петров и останалите подсъдими не са задължени да присъстват, вчера Хамстера поиска да бъде доведен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 15189 |23.02.2012 Обвиниха съдия Тодорова, че е спасила осъден . 33| 6062 |15.02.2012 СДС обвиниха шефката на НЗОК че взела 30 000 лв, тя отрича . 7| 5182 |08.12.2011 Обвиниха в опит за убийство адвокат Велков . 4| 6066 |16.11.2011 Обвиниха прокурорски син за катастрофата на "България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads