Реклама / Ads
2| 3651 |06.12.2018 НОВИНИ

Обвиниха шофьорката с ”Реното” за автобусната катастрофа на ”Тракия”

.
Окръжна прокуратура-София приключи разследването на тежката катастрофа между автомобил и автобус на магистрала „Тракия, при която загинаха 6 пътници, а други 17 бяха ранени.
 

Инцидентът стана на 13 април, когато при изпреварване лек автомобил се удари в предната гума на автобуса, в резултат на което той се преобърна край пътя. Обвинение получи управлявалата лекия автомобил Цвета Таскова, която може да бъде осъдена на между 3 и 12 години затвор.

 

От събраните доказателства е установено, че катастрофата става при  сухо асфалтово покритие, слънчево време, много добра видимост и продължително прав участък. Автобусът се е движил със скорост от 100 км/ч, а автомобилът се е опитал да го изпревари със скорост около 120 км/ч.

 

„По време на изпреварването Таскова е предприела завиване вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е ударил в лявата странична част на автобуса в областта около задната ос. Последвало е приплъзване, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос) на ляво предно колело на автобуса. При това предната лява гума на автобуса се е спукала и е била блокирана. В резултат от вклиняването на лекия автомобил в автобуса, последният се е наклонил надясно. За водача на автобуса е било невъзможно контролирането му. Част от пътуващите в пътническото помещение на автобуса, следствие на инерционните сили, са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали извън автобуса по затревеното пространство. Автобусът е навлязъл в крайпътното пространство /канавка/ и се е обърнал на дясната си страна”, обясняват от прокуратурата, цитира НТ.

 

Пътно транспортното произшествие е било предотвратимо, ако Таскова при извършването на маневрата „изпреварване“ е осигурила минималната странична дистанция, смята обвинението.

 

На 30.11.2018 г. на Таскова е предявено прецизно обвинение за това, че на 13.04.2018 г. на АМ „Тракия“, управлявайки лек автомобил “Рено Меган“, при извършване на маневра „изпреварване“ е нарушила правилата за движение по пътищата по чл. 42, ал. 2, т. 1 : „ Водач, който изпреварва, е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство“, в резултат на което е настъпил удар между лекия автомобил и автобуса и по непредпазливост е причинила смъртта на шестима пътници и средни телесни повреди на останалите седемнадесет лица.

 

Предстои предявяване на материалите от разследването на обвиняемата и пострадалите лица, и внасяне на делото с обвинителен акт в Окръжен съд- София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3708 |08.10.2018 Обвиниха в хулиганство арестувания мъж, протестирал срещу Фандъкова . 5| 4941 |06.09.2018 Франция, Германия, Канада и САЩ също обвиниха руските власти за покушението срещу Скрипал . 2| 4489 |24.08.2018 Сред клиентите на „Олимпик” е и шофьорката, участвала в катастрофата с автобус на ”Тракия” . 0| 4472 |13.08.2018 Обвиниха общинаря Пейко Янков за участие в групата на Очите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads