Реклама / Ads
0| 2601 |07.05.2023 НОВИНИ

В очакване на украинска контраофанзива: Русия нареди евакуация в района на АЕЦ ”Запорожие”

.
Източник: личен архив
Русия е предизвикала ”масова паника” след заповед за евакуация на град в близост да АЕЦ ”Запорожие”, съобщават украинските власти.
 

Наредено е на жителите на 18 населени места, сред тях и град Енергодар, в Запорожка област да напуснат домовете си в очакване на украинска контраофанзива.

По думите на кмета на Мелитопол - Иван Федоров, хиляди автомобили напускат областта, образувани са опашки, на които се чака по 5 часа.

 

Международната агенция за атомна енергия предупреди за опасност от "тежък ядрен инцидент". Директорът на агенцията Рафаел Гроси заяви, че ситуацията в Запорожката АЕЦ става "все по-непредсказуема и опасна".

 

В позицията на МААЕ се посочва, че персоналът на централата продължава да изпълнява задълженията си, но все повече тревога предизвикват напрегнатите условия за служителите и семействата им.

 

Експертите на агенцията в ядреното съоръжение са получили информация, че е започнала евакуацията на жителите от Енергодар, където живеят и повечето от служителите.

 

В петък назначеният от Русия местен ръководител Евгений Балицки заяви, че "през последните няколко дни врагът засилва обстрела срещу населените места в близост до фронтовата линия". В публикация в социална медия Балицки обяснява, че това е причината да нареди евакуация първо на деца с родителите им, възрастни и хора с специални потребности, както и на пациенти от болницата.

 

От украинската армия съобщиха днес, че се евакуират цивилни от гладовете Бердянск и Приморск. А кметът на Мелитопол, Иван Федоров, съобщава, че в тези райони по магазините няма стоки и лекарства.

 

Болниците изписват масово пациенти заради опасения от недостиг на ток и вода, допълва Федоров. По думите му две трети от евакуационните конвои се състоят от изтеглящи се руски военнослужещи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2721 |07.05.2023 Украинската система за противовъздушна отбрана свали редица дронове . 14| 3285 |06.05.2023 Властите в Крим свалили украинска балистична ракета . 22| 6900 |29.04.2023 Путин оцеля по чудо от удар с дрон. Украинската армия се сдоби със супер израелски системи . 19| 2693 |28.04.2023 Подготовката на украинската контраофанзива - на финалната права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads