Реклама / Ads
50| 5296 |27.10.2023 НОВИНИ

Очаквано Парламентът не събра кворум за енергийното вето на Радев. ИТН обаче спретна нов скандал

.
Народното събрание очаквано не събра кворум за начало на извънредното заседание, на което трябваше да бъде обсъдено ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката. Още преди това обаче депутати от ИТН понечиха към нов скандал в кулоарите на парламента. Те твърдят, че на председателски съвет бил разгледан доклад на ДАНС, свързан с изборите, и заговориха за ”държавен преврат”. От 13 часа днес ще има нов председателски съвет по казуса, с участието на председателя и секретаря на ЦИК, както и вицепремиера Мария Габриел.
 

Няма да се прави повторна проверка на кворума, каза председателят на парламента Росен Желязков. Той обяви, че в 13:00 часа ще има председателски съвет.

 

След като на 19 октомври президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври, председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание за утре - 27 октомври.

 

Вчера обаче БСП заяви, че няма да участва в утрешното извънредно заседание на Народното събрание.

 

"Възраждане" заявиха същата позиция.

 

Вчера лидерът на ПП Кирил Петков отново потвърди предходна позиция на ПП, че групата на ПП-ДБ няма участва в заседанието утре. 
 
Една от точките в това заседание е именно обсъждане на ветото на президента и евентуалното му приемане или отхвърляне.

 

Чрез промените в Закона за енергетиката се въвежда либерализация на пазара на ток от 2026 година. Според Радев това ще доведе до рязък скок на цените към началото на 2026 г., което е сред основните причини за ветото.

 

Нов скандал на хоризонта по ИТН-ейски

 

Преди още да бие звънецът и да стане ясно дали ще бъде събран кворум, за да бъде проведено извънредното заседание, в кулоарите на парламента вече имаме скандал, за който обявиха тъкмо депутатите от "Има такъв народ".

 

"Преди старта на заседанието е бил проведен председателски съвет. На него е бил разгледан доклад на ДАНС, изпратен до председателя на Росен Желязков. В този сигнал се съдържа информация, че на 25 октомври, 2 дни след като ЦИК направи публично генериране на хеш кода, който е ключов за защита на машините, с които ще се гласува, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е бил заснет от охранителна камера да влиза в залата, да повтаря цялата процедура и да я снима с телефона си", заявиха от ИТН, предаде БНР.

 

По този начин според ИТН изборите са опорочени, не бива да се гласува с машини и по същината си това поне, което каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, става дума за държавен преврат.

 

По думите на председателя на парламента Росен Желязковин на съвета е освен представители на ИТН, е имало и депутати от "Възраждане", а ГЕРБ-СДС и ДПС.

 

Тошко Йорданов каза, че ще извикат за изслушване в парламента вицепремиерът Мария Габриел, която в момента замества а премиера Николай Денков, който не е в страната заради участие в заседание на Европейския съвет в Брюксел. "При липса на кворум тя може да бъде извикана на изслушване в председателския съвет", отбеляза Йорданов.

 

Председателски съвет в 13:00 часа

 

"На председателски съвет от 13.00 часа ще бъдат обсъдени теми, свързани с националната сигурност и изборния процес, както и решения, засягащи консолидацията на отговорните институции за гарантиране на избирателните права на гражданите". Това обяви председателят на парламента Росен Желязков, след като стана ясно, че извънредното пленарно заседание няма да се проведе, поради липса на кворум в залата.

 

"На председателски съвет, проведен по-рано днес – в 11.30 ч., на който присъстваха ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ“ (ИТН) и "Възраждане“, беше изнесена необходимата информация по казус, който ще продължи да се обсъжда на председателския съвет в 13:00 часа", уточни Желязков. На срещата ще присъстват също председателят и секретарят на ЦИК, вицепремиерът Мария Габриел във функцията ѝ в момента на премиер. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3808 |23.10.2023 Синдикатите в „Лукойл-Нефтохим” се събраха на извънредно заседание . 2| 3973 |14.10.2023 Протест в подкрепа на Палестина събра хиляди в Лондон  . 6| 3993 |11.10.2023 Адв. Емил Георгиев, “Правосъдие за всеки”: Парламентът трябва да контролира служебните правителства . 7| 3857 |10.10.2023 Съкратиха като директор Ива Митева от Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads