Реклама / Ads
31| 4002 |19.10.2023 НОВИНИ

Радев брани ТЕЦ-овете. Наложи вето върху либерализацията на пазара на ток

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври. Чрез промените се въвежда либерализация на пазара на ток от 2026 година. Според Радев това ще доведе до рязък скок на цените към началото на 2026 г.
 

Сред мотивите му е записано, че законът се е отдалечил от целите на социалната държава и че не е направена пълноценна оценка на въздействието.

 

Държавният глава предупреждава, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ "Марица-Изток 2" и ще застраши функционирането на "Мини Марица-Изток" още в средата на следващата година.

 

 "Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи", пише държавният глава в мотивите си.

 

Радев отбелязва, че приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, като не са направени необходимите модели и прогнози, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система.

 

"Въпреки че не оспорва необходимостта от нормативни промени съгласно поетите от страната ни ангажименти към Европейския съюз, държавният глава припомня, че именно европейското право позволява и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти. Прекалено ограничената дефиниция за енергийна бедност, неяснотата в компенсаторния механизъм и несигурността за наличието на достатъчно средства за подпомагане на нуждаещите се, не гарантират в достатъчна степен постигането на тази цел", се казва в мотивите.

 

"Ново обсъждане на приетия на 5 октомври 2023 година Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е възможност за народните представители повторно да преценят както параметрите на реформата, така и механизмите за подпомагане на засегнатите", обръща се към народните представители президентът. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3904 |19.10.2023 Русия арестува руско-американска журналистка. Събирала информация през интернет . 1| 3735 |19.10.2023 Украински съд постанови първите присъди срещу полицаи за събитията на Майдана . 17| 4186 |19.10.2023 "Медиана": Неизвестните се увеличават, разликите между Терзиев, Хекимян и Григорова са малки . 5| 3817 |19.10.2023 Хиновски: "Лукойл" ще направи сделката за продажбата си непрозрачно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads