Реклама / Ads
41| 10226 |21.11.2023 ГЛАСЪТ

Очарователно е, че Румен Радев заговори за обективност, но да започне от себе си. Ще го обяви ли Кремъл за издирване?

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев се изказал на форум за войната и мира, организиран от немската фондация „Фридрих Еберт“ в София. В общи линии потвърдил досегашната си позиция за решавана на ситуацията с агресията на Русия срещу Украйна със средствата на дипломацията. Подчертал обаче, че над 120 хиляди украинци са загинали, а Киев нямал особени шансове за успех срещу Москва. Радев призовава и за обективна оценка на случващото се на украинска земя.
 

"Бях убеден, че точно преди това контранастъпление е времето за сядане на масата за преговори. Украйна беше в подем и аз дори го споделих с президента Зеленски, който точно в началото беше тук (в България), и споделих, че единственият начин е по-бързо да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир. Когато нямаш някакво съществено технологично предимство, едно настъпление се превръща в хазарт. Ние сега гледаме резултатите. Цената до момента е около 100 000 жертви само от украинската страна, само за това контранастъпление", - казва държавният глава.

 

Радев обаче не се обръща към Москва с призив да освободи завзетата чужда земя и да седне на масата за преговори, а смята, че Киев е длъжен да го направи.

 

От украинското посолство в София реагирали, че оценките на Румен Радев за украинското настъпление, обслужват Русия.

 

Няма реакцията на руското посолство, което означава, че там са доволни от изказването на българския държавен глава.

 

Президентът е бивш висш военен от Въоръжените сили на България. Със сигурност е наясно как се анализират бойни действия, тактики и стратегии. Няма съмнение, че е вещ в тази материя, усъвършенствал е военните си знания в академия в САЩ.

 

Но обективността, за която говори Радев изисква неща, които самият той не спазва.

 

Обективността предполага да имате знания за обект, събития или явление, като използвате само факти без лично мнение. Доказателство за обективността зависи от количеството и точността на разбиране на различните параметри на процесите, които се обсъждат.

 

Следвайки съвета на Радев за обективност ще се опитаме да покажем как изглеждат нещата на бойното поле, включвайки и субекта Русия, който той старателно пропуска, кой (не)знае защо.

Общите загуби на руската армия от 24.02.22 до 22.10.23 са следните:

 

- Личнен състав 293 830 (+980) човека,
- танкове - 5081 (+18) бр,
- бойни машини бронирани машини - 9631 (+19) бр,
- артилерийски системи - 7032 (+15) бр,
- реактивни системи за залпов огън - 825 (+3) бр,
- средства на ПВО - 549 (+1) бр,
- Бойни самолети - 320 (+0) бр,
- вертолети - 324 (+0) бр,
- безпилотни летателни апарати на оперативно-тактическо ниво - 5339 (+9),
- крилати ракети - 1535 (+0),
- кораби/катери - 20 (+0) бр,
- подводници - 1 (+0) бр,
- автомобилна техника и автоцистерни - 9404 (+13) бр,
- специална техника (инженерна, сапьорна,  и др.) - 991 (+1) бр.

Генералния щаб на руската армия не потвърждава, но и не отрича въпросната мрачна статистика. 

 

***

Москва използва касетъчни бомби от  първия ден на войната в Украйна. Става дума за снаряди за реактивни системи за залпов изстрел БМ-27 Ураган и БМ-30 Смерч. С тях са обстрелвани Харков, Ахтирка и др.

На 5 декември 1994 година Великобритания, САЩ и Русия подписват меморандум за гаранциите на сигурността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие (Будапещенски меморандум).

В условията на разпадането на СССР и глобалните заплахи за сигурността и режима на неразпространението, свързани със значителен ядрен потенциал на СССР, Украйна има уникален принос за глобалното ядрено разоръжаване и стабилност.

Руската въоръжена агресия срещу Украйна е грубо нарушение на международното право и разпоредбите на Будапещенския меморандум.

 

***

България е член на Европейския съюз от 2007 г.

ЕС излезе с позиция по повод войната на Русия срещу Украйна на 23 февруари 2023 г.

Ето откъс от тази позиция:

 

Измина година, откакто Русия започна непровокирана агресивна война срещу своя мирен съсед Украйна и показа на света истинското лице на имперските амбиции на Кремъл. Днес Украйна все още се бори, все още не се предава и все още е решена да надделее над руската агресия.

Русия се подготвяше за войната си срещу Украйна, като разпространяваше митове за тази страна. Доста преди пълномащабното нашествие на 24 февруари 2022 г. постоянен поток от дезинформация постилаше пътя за руската военна агресия. В хода на войната ние непрекъснато следим и разкриваме прокремълската дезинформация. В настоящия обзор ще разобличим някои от водещите митове за войната, които активно се разпространяват от прокремълската екосистема за дезинформация.

Мит: руската победа във войната е неизбежна. Или Русия ще спечели войната, или конфликтът ще доведе до Трета световна война. Западната военна подкрепа за Украйна ескалира ситуацията и удължава страданието. Единственият път към мира е демилитаризацията на Украйна.

 

Забележителната съпротива, решителност и несломим дух на Украйна доказаха многократно, че перспективите на Кремъл в агресивната му война срещу Украйна предвещават всичко друго, но не и победа. Светът се дистанцира от Русия, като поиска незабавно прекратяване на офанзивата в Украйна и безусловно изтегляне на руските сили зад международно признатите граници на Украйна. Откакто Русия даде началото на своята непровокирана „тридневна война“, Украйна успешно спря настъплението на нашествениците, обърна хода на събитията и освободи значителна територия, която бе временно под контрола на руската армия. Украинските войски също така сериозно омаломощиха руските военни сили. 

 

Отпорът на Украйна на всеобхватната агресия ни показа какво означава истински непреклонен дух. Западната военна подкрепа за Украйна е от решаващо значение на бойното поле, като помага на Украйна да отстоява правото си на самоотбрана, залегнало в Устава на Организацията на обединените нации.

 

Руските предложения за прекратяване на огъня или за мирни преговори не са искрени, а са само трикове за залъгване на обществеността. Разгледани внимателно, те бързо разкриват империалистическите искания на Русия към Украйна да се предаде и да отстъпи повече от своята територия и суверенитет.

 

Истинският път към мир е пълното изтегляне на руските сили зад международно признатите граници на Украйна и пълното прекратяване на агресивната политика на Русия. Русия започна непровокирана война в Европа при крещящо незачитане на международното право, и по-специално на Устава на ООН. Мирът не може да бъде постигнат, като Украйна бъде оставена невъоръжена срещу силно милитаризираната Русия, която отрича нейния суверенитет и не крие призивите на пропагандата за геноцид на украинците".

 

България не може да има по-различна позиция не само защото е член на ЕС, а защото такива са обективните факти. Имаме ясен агрескор и страна-жертва.

 

***

Ако президентът Радев спазваше принципите за обективност, които препоръчва на другите, би трябвало да спомене поне някои от изброените по-горе факти. А те са само част от от огромния масив от доказателства за незаконната агресия на Москва срещу Украйна.

Все пак Румен Радев признава пред форума, че нахлуването на Русия в Украйна е брутална агресия. Трябваха му 21 месеца, за да признае очевидното. Да се надяваме, че до обективността ще стигне на по-висока скорост.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Българският държавен глава е застрашен от това да бъде обявен за издирване от властите в Кремъл. Причината е, че в словото си пред форума на фондация "Фредрех Еберт", той нарича Русия агресор, а "специалната военна операция" на Москва - война. За много по-дребно нещо победителката в Евровизия през 2016 г.  Сузана Джамаладинова - Джамала, от вчера е преследвана от Кремъл. Причината е, че в текста на песента й "1944" се намеква за депортацията на кримските татари от съветската власт. Само се намеква и вече я преследват. А Радев говори за агресор... Да се пази, защото тия от ГРУ са свикнали да шетат у нас като у тях си...

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 17023 |21.11.2023 Мишокът Калин Стоянов закла кукловодите си в ефира на Нова. Жена му разрешила да стане министър . 87| 14259 |18.11.2023 Време е да назовем реалностите: Хамас и Москва са терористи, Израел и Украйна - жертви. Уроците на Фалачи . 26| 12523 |17.11.2023 Война с къртиците: Защо министри и шеф на ДАНС се държат нагло с премиера Денков? . 11| 9423 |17.11.2023 Защо винаги, ама винаги, са виновни протестиращите и никога БФС, политиците и МВР? Как се намразват любимци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads