Реклама / Ads
0| 3965 |25.02.2022 НОВИНИ

Очи в очи със страховете от войната: Говорят не лидерите, а гражданите в Украйна

.
Източник: AP, Twitter
На 2000 километра от Киев, там някъде, в Брюксел едни лидери обсъждат как да отговорят на войната, която започна руският президент Владимир Путин. И докато това се случва, в Украйна се чуват експлозии през няколко минути, летят самолети, умират невинни хора, които не знаят колко време имат. Не са и предполагали, че ще им се наложи да се изправят очи в очи със страховете от войната, или поне не толкова скоро.
 

Важно е не само лидерите, но и тези, обикновените хора да бъдат чути. Ето какво разказват тези, които се срещнаха очи в очи с войната:

 

„Жив съм и съм добре. Но моята страна, моят роден град сега са под атака! Можете да помогнете на мен и на моята страна, като организирате стачки във вашите градове и помолите вашите правителства да ни помогнете. Можете да спрете войната!“, призова пред Фрог млад украинец.

 

„По-добре е да не прогнозирате, а да действате. Сега основното е всичко да не се превръща отново в думи. Вече чухме много думи: от политолози, политици, журналисти, партньори, съюзници и т.н. Думите са извън времето!“, казва украинска режисьорка.

 

„Усещаме, че това е истинска война. До късно вчера постоянно се чуваха изстрели и експлозии. Постепенно експлозиите се отдалечаваха от града и после всичко затихна, беше много страшно. Всички треперят, защото не знаем какво ни очаква, всички са ужасени. Това е един кошмар“, разказа пред bTV Олена Черкасова от Харков в Украйна, който вчера беше подложен на ракетни удари. Тя и семейството й са прекарали нощта в мазето на дома им. Определя случващото се като фашизъм.

 

„Загиват наши момчета. За съжаление вчера имаше доста загинали. Не знаем какво ще се случи днес. В 21. век сме, ние сме в Европа и седим в мазето“, коментира Черкасова.

 

„По пътя към Украйна взехме две момчета и едно момиче, които не са ги допуснали да преминат границата и се връщаха обратно. Казаха, че украински граничари са им искали по 2000-3000 евро, за да преминат на румънска територия, тъй като момчетата подлежаха на мобилизация“, разказа пред Нова телевизия българинът, живеещ в Украйна, Георги Георгиев.

 

„В Киев стана зле. Получихме информация за десант, рискът е висок. Действията на Русия са нелогични. При нас има война от 8 години, само в Донбас беше зле, но ние живеехме добре, в последните години икономиката вървеше добре. Президентът е актьор, не е политик, затова изглежда емоционален“, каза пред БНР доц. Даниел Бенатов, който напусна Киев и пътува към Лвов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5776 |19.02.2022 Хроника на войната: Владимир Владимирович срещу другите и обратно . 23| 16096 |09.02.2022 Биков: Довчера ни наричаха мафия, а сега искат да говорят с нас... Да решат! . 8| 3799 |29.01.2022 Димитър Ганев: Българите говорят за цени, а властта за всичко друго . 22| 14808 |13.01.2022 Ще отговорят ли от Нова телевизия на пиара на ПП за унижението?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads