Реклама / Ads
11| 4211 |19.02.2015 НОВИНИ

ЕК одобри 336 млн. евро за съдебната ни система

.
Европейската комисия одобри 336 млн. евро, 286 млн. от които от бюджета на ЕС, за подпомагане на модернизирането на публичната администрация и прозрачността на съдебната власт в България.
 

"Тези пари ще помогнат за осъществяване на две от най-важните и неотложни реформи у нас – съдебната и административната. Надявам се средствата да бъдат използвани бързо и целево и да допринесат за дългоочакваните промени в съдебната система и работещо електронно правителство", заяви Кристалина Георгиева.

 

„С тази програма се демонстрира решителността на България да се справи с предизвикателствата, свързани с ефективността на администрациите при предоставяне на качествени, бързи и достъпни публични услуги за всички групи на обществото. С 40% повече инвестиции в институционалната ефективност Европейският социален фонд ще продължи да оказва положително въздействие върху всички отрасли, които ще се радват на по-добра администрация”, коментира от своя страна Мариан Тейсен, комисар по заетостта и социалните въпроси, цитиран от Нова телевизия.

 

Относно модернизирането на публичната администрация около 118 млн. евро са предназначени за намаляване на административната и регулаторната тежест за гражданите и предприятията. Тази програма е основният финансов инструмент за подобряване на цялостната прозрачност и отчетност на публичната администрация и функционирането на системите за обществени поръчки. 

 

Освен това в програмата се поставя акцент върху електронното управление като инструмент за подобряване на административните процеси и намаляване на разходите. Особено внимание ще се обърне и на въвеждането на секторни системи, като например системи за електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронни митници.

 

Във връзка с подобряването ефективността на съдебната система с други 30 млн. ще бъдат финансирани мерки за повишаване на прозрачността и ускоряване на съдебните производства. 62 млн. евро ще бъдат отпуснати за финансиране на хоризонталните структури, които отговарят за управлението и изпълнението на европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

В рамките на финансовия период ще се помогне на около 100 администрации да въведат комплексно административно обслужване, а 144 администрации ще въведат системи за управление на качеството. Очаква се по програмата да бъдат обучени около 175 000 държавни служители и 25 000 магистрати, съдебни служители и служители на разследващите органи. Около 250 000 съдебни дела се очаква да се водят по електронен път.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4745 |16.02.2015 Антон Киссе одобри комисията на БСП за българите в чужбина . 85| 6509 |15.02.2015 Горанов: До 2017 г. трябва да върнем 6 млрд евро дългове . 3| 4256 |13.02.2015 Дончев: Европейските пари са ни по-мили от нашите . 22| 4548 |11.02.2015 Станишев към Комисията: Докато България е извън Шенген, в Европа няма да има сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads