Реклама / Ads
22| 4579 |11.02.2015 НОВИНИ

Станишев към Комисията: Докато България е извън Шенген, в Европа няма да има сигурност

.
Сергей Станишев
В навечерието на срещата на държавните глави и премиерите на страните-членки на 12 февруари, Сергей Станишев участва в дебат за подготовката на Европейския съвет по време на парламентарната сесия в Страсбург. Дневният ред на утрешното заседание на Съвета включва следните теми: ситуацията в Украйна, антитерористичните мерки след Париж и засилването на Икономическия и паричен съюз. Друга тема, която ще се обсъжда ще бъде политическата ситуация в Гърция след изборите.
 

По темите от дневния ред Сергей Станишев заяви: "Искам да подчертая, че в ЕС все още имаме разединена зона за сигурност. Докато България и Румъния са извън Шенген, общата сигурност на европейското пространство е застрашена".

 

По отношение на ситуацията в Украйна, лидерът на ПЕС изрази очакванията си за позитивно решение на конфликта от срещата между Оланд, Меркел, Путин и Порошенко в Минск днес. "Не можем да си позволим повече жертви и насилие. Трябва ни мирно политическо решение на конфликта", подчерта евродепутатът. Станишев призова ЕС и българското правителство да подсилят хуманитарната помощ за българското малцинство, като изтъкна, че има между 300 и 500 хиляди българи в Украйна, които имат нужда от подкрепа и солидарност.

 

Станишев подчерта необходимостта от предоговаряне на схемата за изплащане на държавния дълг на Гърция и призова за изграждането на план с реформи за възстановяването на икономическата стабилност на страната. "Засилването на социалното измерение на Икономическия и паричен съюз е ключов приоритет за социалистите. Трябва ни конструктивен, демократичен диалог, който да защитава целостта на Еврозоната и да доведе до икономически растеж и нови работни места", коментира евродепутатът.

 

По инициатива на лидера на ПЕС Сергей Станишев утре ще се проведе подготвителна среща на премиерите, държавните глави и комисарите от лявото семейство по темите от дневния ред на Съвета.

 

Вижте изказването на Станишев по повод утрешното заседание на ЕС в Брюксел:


 

Г-н Председател,

 

Утре предстои важна среща на Европейския съвет; естествено е дебатите да бъдат интензивни и разгорещени. По въпросите на сигурността и мерките срещу тероризма, бих искал да подчертая факта, че европейското пространство на сигурност все още е разделено: докато България и Румъния не станат част от Шенген, общата ни сигурност ще бъде застрашена.

 

Второ, по отношение на Гърция, няма нужда от извиване на ръце или сблъсък между две гледни точки. Едни от основните принципи, на които се основава Европа, са взаимното уважение и конструктивният диалог. Този диалог трябва да отчита не само резултатите от последните избори, но също постигнатите до момента договорености и цeлостта на еврозоната. Ясно е, че Европа има нужда от нов план за Гърция, нова перспектива и надежда за хората.

 

Накрая, по отношение на преговорите в Минск, е необходимо да бъдем конструктивни и да сложим край на това кръвопролитие, което не можем да си позволим повече: 1.5 милиона бежанци; страдащи хора – вътре в страната и извън нея. В Украйна живеят между 300 и 500 хиляди българи. Призовавам Европейския съюз и българското правителство за предоставяне на хуманитарна помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4503 |11.02.2015 Станишев: България да премине от обещания към действия в енергийните проекти . 14| 4851 |11.02.2015 Станишев призова Борисов: Българите в Украйна да получат бежански статут . 17| 4489 |08.02.2015 Станишев: БСП възвръща самочувствие, трябва да работи за периферия . 9| 5590 |08.02.2015 Димитър Луджев: Станишев и Доган поискаха Пеевски да стане шеф на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads