Реклама / Ads
6| 2596 |01.06.2023 НОВИНИ

ЕС одобри присъединяването си към Истанбулската конвенция

.
Европейският съюз одобри присъединяването към Истанбулската конвенция - правна рамка, насочена към защита на жените от всички форми на насилие. Документът включва широк спектър от мерки - от събиране на информация и повишаване на информираността до правни мерки за криминализиране различните форми на насилие над жени, включително домашното насилие.
 

Конвенцията съдържа мерки за защита на жертвите и за предоставяне на услуги за подкрепа и урежда въпроси, свързани с насилие, основано на пола, в областта на предоставянето на убежище и миграцията.

 

Това е първият международен инструмент, насочен към превенция и премахване на насилието над жени, включително момичета на възраст под 18 г. Конвенцията от Истанбул влиза в сила през април 2014 г., а от ЕС е подписана на 13 юни 2017 г.

България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия все още не са ратифицирали конвенцията на национално ниво. У нас има сериозен отпор срещу документа заради така наречената “джендър идеология”.

 

Според решение на Съда на ЕС обаче ЕС може да ратифицира конвенцията без съгласието на всички държави-членки, защото е достатъчно квалифицирано мнозинство. 

Посланиците на ЕС вече одобриха документа на 24 май, под ръководството на шведското председателството. Министрите от ЕС трябва официално да потвърдят одобрението по време на днешния Съвет на ЕС, пишат от Euractiv. 

 

Пълното присъединяване на ЕС към конвенцията обаче не освобождава останалите държави-членки да я ратифицират. Това би означавало, че съдържанието на конвенцията ще бъде приложимо в области от компетентността на ЕС.


От друга страна, ратифицирането на договора изглежда невъзможно в сегашния словашки парламент, например, където преобладава мнозинство от консерватори. 

 

Конвенцията беше тема преди изборите през 2020 г., когато парламентът демонстративно отказа да даде съгласието си за ратификация с голямо мнозинство.


Предсрочните парламентарни избори през септември биха могли да доведат до промяна или допълнително да затвърдят съпротивата срещу документа.


Не се очаква промяна и в България, където темата не стои в политическия дневен ред, а бъдещата управляваща коалиция между партията на Бойко Борисов от ГЕРБ и водещата формация в бъдещото правителство “Продължаваме промяната – Демократична България“ няма да бърза повдигне въпроса, защото имиджът на конвенцията беше съсипан чрез дезинформационна кампания преди четири години, припомнят от изданието. 

 

Основната линия в тези твърдения е, че страните, които ратифицират конвенцията, ще променят определението за семейство - теза, която не отговаря на истината. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2903 |01.06.2023 Очаквано: Долната камара на Конгреса на САЩ одобри сделката за тавана на дълга . 0| 2638 |01.06.2023 Чешките власти одобриха законопроект за разходи от минимум 2% от БВП за отбрана . 1| 2625 |01.06.2023 Съветът на ЕС одобри присъединяването на Общността към Истанбулската конвенция . 2| 15019 |26.05.2023 Със 151 гласа “за” депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads