Реклама / Ads
0| 14402 |16.03.2022 НОВИНИ

Офицери и войници от Витебската десантна бригада отказали да воюват в Украйна за Путин

.
Офицери и войници от Витебската десантна бригада са отказали да вземат участие във войната срещу Украйна заради принципната позиция на белоруските военни. За това инфрмира от офиса на Зеленски ръководителят му Алексей Арестович.
 

Беларуското командване на бригадата обяснява това пред политическото ръководство с ниския морален дух на бойците. Но той въобще не е нисък, а просто белорусите са умни хора, които са направили своя човешки избор, обяснява той, цитиран от УНИАН.

 

Той добавя, че числеността на белоруската армия е около 45 000 души, като боеспособни са не повече от 17 000, а професионално боеспособни 5-7 хиляди. Най-боеспособна е именно Витебската десантна бригада, дислоцирана на границата с Украйна. Беларусите не са страхливци. Те просто разсъждават трезво - защо да загиваме напразно и да се мразим със съседите. Украинците са ни братски народ и са категорични, че не си струва да се бият заради плешивото кремълско джудже, отбелязва още Арестович.

 

По думите му ако белоруските войници получат заповед да воюват и преминат границата те или няма да воюват или ще преминат на страната на украинците и ще заемат неутрална позиция.

 

Дори реално да влязат в бой, те могат да подготвят само 5 батальонни тактически групи. А това на практика е нищожно в сравнение с размаха на войната, обобщава съветникът на украинския президент, цитиран от белоруски сайтве.

 

В едно от последните си изказвания бившият президент на Украйна Порошенко каза, че беларуската армия няма готовност да нападне Украйна, което също потвърждава казаното от украински политици и съобщено от украински и беларуски медии, че най-боеготовите части на беларуската армия отказва да воюват с украинските си братя.

 

Превод: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 63350 |15.03.2022 Журналистът Хр. Грозев от Bellingcat: Войниците на Путин молят за хляб и вода, до дни войната свършва . 0| 9925 |11.03.2022 В Украйна въвеждат за руските войници сталинското ”Ни шагу назад” и разстрел при отстъпление . 0| 4609 |09.03.2022 Разузнаването на САЩ опроверга Украйна: Убитите руски войници са до 4 хиляди . 0| 3034 |08.03.2022 Генщабът на Украйна: Над 12 хиляди руски войници са убити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads