Реклама / Ads
21| 5394 |14.11.2012 НОВИНИ

Официално: Дядо Кирил остава начело на Църквата

.
Митрополит Кирил,
Варненският митрополит Кирил остава наместник-председател на Българската православна църква и Софийски митрополит. Това решение беше представено след днешното заседание на Светия Синод от главния секретар епископ Наум.
 

Той прочете изявление на синода по повод писмата от началото на седмицата на Пловдивския митрополит Николай за оспорване на избора на Кирил и на Великотърновския митрополит Григорий, който поиска да оттегли подписа си.

"Уставът на църквата, както и българската и светновната правна система не познават и не съществува възможност за оттегляне или заличаване на подпис след неговото полагане. Това е логически и правен абсурд, който правото не допуска заради правната и обществена сигурност", се посочва в изявлението.

От синода уточниха, че писмата на Николай Пловдивски и Григорий Великотърновски първо са известени в медиите преди да бъдат представени и разгледани от архиереите и по тях да се вземе решение.

Митрополитите заявяват, че заседанието от 10 ноември 2012 г. е законно, защото на него са присъствали необходимия брой митрополити. По време на заседанието никой от митрополитите не е изказал особени мнения и е бил съгласен с избора на наместник-председател. От Светия Синод обясниха, че гласуването на временно оглавяваш БПЦ е тайно, защото така разкрива истинската воля на гласуващите.

„Според каноните на БПЦ, ако някой извърши нещо въпреки даденото вече съгласие и положен подпис, такъв себе си ще се лиши от честта си”, се посочва в изявлението на Светия Синод. От там завиха още, че БПЦ е самоуправляваща се институция и тя няма да позволи никой да й оказва натиск, включително и членовете на Светия Синод.

След кончината на патриарха не може да се свика църковен събор, който да промени устава и най-вече материалните условия и процедурата за избор на патриарх преди да бъде свикан патриаршески избирателен събор, както и да се приема синодална наредба с подобен предмет. Общ принцип на правото е, че се прилагат нормите, които са действали към момента на откриване на избирателната процедура, а такава формално е открита след кончината на патриарх Максим.

В изявлението си митрополитите напомнят, че оспорвания на решения и процедури на органи на БПЦ пред органи извън църквата са недопустими. Според каноните такова поведение е наказуемо. Отбелязват, че изборът на глава на БПЦ не подлежи на държавен съдебен контрол - това е каноничен въпрос и на управленско решение на самоуправляващата се БПЦ.

Под изявлението на Светия Синод стоят подписите на осем митрополити.

Документът не е подписан от Пловдивският митрополит Николай, Великотърновския митрополит Григорий, Американски, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Западно и Средноевропейски митрополит Симеон, Плевенския митрополит Игнатий и Врачанския митрополит Калиник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5698 |13.11.2012 Дядо Гавраил: Подпис не може да се оттегли . 59| 5874 |13.11.2012 Обрат: Григорий се обърна против Кирил . 28| 5683 |13.11.2012 Дядо Кирил: Досието ми не ме притеснява . 21| 5485 |12.11.2012 Митрополит Кирил: Самият аз не бих издигнал кандидатурата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads