Реклама / Ads
17| 4026 |27.08.2023 НОВИНИ

Официално: Москва потвърди смъртта на Пригожин

.
Москва потвърди смъртта на Пригожин Източник: Дойче веле
Следственият комитет на Русия обяви, че резултатите от генетичните тестове потвърждават самоличността на десетимата души, загинали при самолетния инцидент в Тверска област.
 

Сред тях е и основателят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин.

 

"В рамките на разследването на самолетната катастрофа в Тверска област приключи провеждането на молекулярно-генетичните експертизи.

 

Въз основа на резултатите от тях е установена самоличността на всички десет загинали. Те отговарят на списъка", заявен за полета, се казва в изявлението на СК.

 
Самолетът, излетял от Москва за Санкт Петербург, се разби в сряда вечерта. В списъка с пътниците фигурират имената на Пригожин, както и най-високопоставения командир от "Вагнер" Дмитрий Уткин.

 

Според съобщенията на борда са били десет души: седем пътници и трима членове на екипажа.

 

По данни на агенция ТАСС самолетът е пътувал от Москва за Санкт Петербург.

 

Няколко минути след излитането контактът с екипажа е прекъснал.

 

След катастрофата Росавиация официално потвърди, че на борда на самолета е бил и ръководителят на наемническата групировка "Вагнер".

 

В четвъртък руският президент Владимир Путин изпрати съболезнования на семейството на основателя на частната военна компания "Вагнер". 

 

Той отбеляза, че е познавал основателя на "Вагнер" от 90-те години на миналия век и говори за него в минало време.

 

Руският бизнесмен, близък до президента, играеше ключова роля във военната кампания в съседна Украйна, преди да оглави неуспешен кратък бунт срещу властта през юни.

 

Чеченският лидер Рамзан Кадиров също изрази публично скръбта си гибелта на Пригожин. "Неговата смърт е голяма загуба за цялата държава", написа Кадиров в канала си в "Телеграм". Чеченският лидер поднесе също съболезнования на близките на Пригожин.

 

След като бяха въвлечени в руската инвазия в Украйна със свои бойци, Кадиров и Пригожин за малко се обединиха в критиките си към ръководството на руската армия, но впоследствие поеха по различни пътища. Кадиров се съгласи да постави своите бойци под контрола на руските военни, докато Пригожин отказа да го направи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4366 |25.08.2023 Потвърдиха смъртта на пилота на Пригожин . 0| 3488 |25.08.2023 Въздушна заплаха отново затвори летищата край Москва . 10| 2911 |23.08.2023 Дронове удариха Москва . 5| 2588 |22.08.2023 Украински дронове са били свалени близо до Москва и над Брянск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads