Реклама / Ads
1| 2425 |02.04.2024 НОВИНИ

Огън дълбоко на руска земя: Украйна порази фабрика за "Шахед" в Татарстан, на повече от 1200 км. от границата

.
Общ изглед към Алабуга - специална икономическа зона в района на Елабуга, Татарстан, Русия, в която са разположени над 20 промишлени предприятия, 2017 Източник: Уикипедия
Агенцията за военно разузнаване на Украйна се е насочила към завод за производство на безпилотни летателни апарати тип "Шахед" в руската република Татарстан, съобщи на 2 април източник от агенция пред "Kyiv Independent".
 

По време на пълномащабното нахлуване руските военни редовно атакуваха украински градове и критична инфраструктура с дронове камикадзе, проектирани от Иран, при което бяха убити и ранени десетки цивилни.





През последните седмици Украйна извършва все по-редовни нападения срещу руски петролни рафинерии и други промишлени обекти с дронове с голям обсег на действие. На 17 март нападението беше насочено срещу десетина руски петролни рафинерии, за които се съобщава, че възлизат на около 12% от капацитета на Русия за преработка на петрол.

 

Във вторник Русия съобщи, че фабрики в Татарстан, на повече от 1100 км. от Украйна, са били атакувани. "Нападения с дронове бяха извършени срещу фабрики в Татарстан в Елабуга и Нижнекамск", съобщи пресслужбата на татарския лидер Рустам Минниханов в Telegram, предаде "The Guardian".

 

Елабуга се намира на повече от 1200 км от руско-украинската граница.

 

Нападенията "не са причинили сериозни щети и работата на фабриките не е засегната", се казва в съобщението.

 

В близост до Елабуга има специална икономическа зона, в която се намират заводи за химическо и машиностроително производство и обработка на метали. В Нижнекамск има голяма рафинерия за производство на бензин. Източник от украинското разузнаване заяви пред "Ройтерс", че негови военни са извършили нападенията.

 

През август 2023 г. в. "Вашингтон пост" съобщава, позовавайки се на изтекли документи, че Русия изгражда производствена линия в Татарстан, която има за цел да създаде 6000 бойни дрона до лятото на 2025 г.

 

Плановете за производство включват разширяване на мащаба на производството на руска версия на иранските безпилотни самолети Shahed, която ще подобри "остарелите производствени техники на Иран".

 

Документите разкриват, че производствените мощности се намират в специалната икономическа зона Алабуга, на същото място, където е извършен предполагаемият удар с дрон на 2 април.

 

Киев увеличи усилията си за увеличаване на вътрешното производство на безпилотни летателни апарати, които са изключително важен инструмент на бойното поле, с цел да произведе 1 милион безпилотни летателни апарата тази година.

 

Министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров заяви на 1 април, че Украйна разполага с произведени в страната бойни дронове, които могат да прелитат на разстояние над 1000 км.





Междувременно руски безпилотни летателни апарати се насочиха към енергийни съоръжения при нощни набези в украинските области Днепропетровск и Кировоград, като поразиха цел в последната, съобщиха украински представители във вторник.


Отделно от това генералният щаб на Украйна заяви, че противовъздушната отбрана е свалила девет от десетте дрона, атакували страната през нощта.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4461 |02.04.2024 Въпреки Шенген, ако сте с дете трябва да носите всички документи . 0| 2370 |02.04.2024 Тръмп плаща гаранция от 175 млн. долара по дело за измама в Ню Йорк . 0| 2331 |02.04.2024 Oгромен проблем за хора с респираторни и дихателни проблеми: Кога ще се махне сахарският прах? . 0| 2344 |02.04.2024 Западният печат: Какви могат да бъдат последиците от вчерашната израелска атака в Дамаск?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads