Реклама / Ads
10| 7619 |23.07.2021 НОВИНИ

Огнян Стоичков от Бюрото за контрол на СРС: Действащ политик е подслушван незаконно за преврат

.
Огнян Стоичков
”От проверките, които извършихме, стигнахме до извода, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите”, заяви Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС. Стана ясно, че СРС спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове - че са готвили преврат.
 

Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори е разрешителен. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС.


"В момента са в ход още 6 проверки, за които имаме информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите и тези 6 проверки обхващат повече лица", допълни той пред БНТ.


Стоичков уточни, че в последния месец и половина - от 20 май до 7 юли в Бюрото за контрол на СРС са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни СРС.


"Ние за този месец и половина сме извършили 45 проверки по тези сигнали. Остават почти още толкова", добави той.


По отношение на констатираното неправомерно използване на СРС, от Бюрото са сезирали компетентните органи по закон.


"На 9 юли те са получили уведомление за нашата позиция, защото ние сме длъжни по закон да сезираме главния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, ВСС и министъра на правосъдието. Съобразно тяхната компетентност, ако те решат, ще предприемат необходимите действия. Разбира се, докладваме и на парламента", добави той и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще съдейства в среда, която ще запази класифицираната информация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4722 |22.07.2021 АДФИ влезе на проверка в Бюрото по защита към главния прокурор . 12| 10850 |19.07.2021 Съюзът на юристите към КС: Бюрото за защита няма място при главния прокурор . 8| 5558 |17.07.2021 Огнян Герджиков: Слави Трифонов решава сам, наподобява профила на Борисов . 9| 7772 |11.07.2021 Огнян Стефанов: Усещам горчивина, че толкова трудно се случва промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads