Реклама / Ads
0| 3359 |30.10.2018 НОВИНИ

За ограничаване на нощния труд се обединяват синдикати, работодатели и правителството

.
В момента минималната ставка за час е 25 стотинки – или 1,75 лева за 7-часова нощна смяна.
Синдикати, работодатели и правителството смятат, че нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Цената на нощния труд у нас не е променяна повече от 10 години
 

Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около това мнение се обединиха синдикати, работодатели и представители на правителството, съобщава бТВ. Социалното министерство прави анализ, но разговорите за новите правила, при които ще се полага нощен труд, предстоят. 

 

Синдикатите настояват до нощни смени да се прибягва само в краен случай и да има адекватно заплащане за работните часове нощем. Цената на нощния труд у нас не е променяна повече от 10 години. В момента минималната ставка за час е 25 стотинки – или 1,75 лева за 7-часова нощна смяна. По данни на КТ „Подкрепа” нощен труд полагат около 400 хиляди души. Затова синдикатът предлага ставката да е половин процент от минималната или пък от основната заплата на служителя. Ако това стане, час нощен труд би струвал минимум 2,55 лева.

 

Според бизнеса обаче ставката трябва да е различна за всеки отрасъл. Според бизнеса ставките за нощен труд са договорени по отрасли и са над минимума от 25 стотинки за час. Работодателите са съгласни, че нощният труд трябва да се ограничи, но тарифата според тях, не трябва да се обвързва с минималната или основната заплата.

 

Световната здравна организация препоръчва да се ограничава нощният труд, защото е вреден. Изследвания доказват, че когато човек системно работи нощем, той остарява с 6,5 години по-рано.

„Той разбива биологичния и социалния им живот. Ние много се грижим за инвеститора, за неговите машини, за неговите технологии, но нищо не се експлоатира толкова безпощадно, колкото човешкия труд. Обаче е евтин”, каза Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3514 |06.08.2018 Ще получаваме денонощния телефон на МВнР, когато минаваме границата . 0| 4134 |24.07.2018 Започна изграждането на ограда по границата с Румъния за ограничаване на чумата . 3| 3700 |16.07.2018 МВР ще контролира границата за ограничаване на чумата . 0| 3756 |02.07.2018 Превозвачите се обединяват в конфедерация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads