Реклама / Ads
0| 3612 |26.10.2016 НОВИНИ

Ограничението за секциите в чужбина падна само за ЕС. ДПС сезира КС

.
С гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите членки на Европейския съюз. „За” отпадане на ограничението гласуваха 81 народни представители, „против” - 21 и „въздържали се” - 9, с което текстът бе приет.
 
Ограничението остава в сила за страните извън Европейския съюз. За САЩ, Канада и Турция максималният брой на изборните бюра остава 35, като няма да има възможност за поставяне на втора урна.

ДПС са готови да сезират Конституционния съд. За целта са нужни 48 подписа, а ДПС има само 30 депутати.

Народният представител от ДПС Хамид Хамид обяви, че тази промяна в изборното законодателство извършва недопустима категоризация на българските граждани.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова призова за общовалиден критерий за гласуване на българските избиратели в чужбина. Тя изрази убедеността си, че тази норма ще бъде отменена от Конституционния съд.

В рамките на дебата секретарят на ПГ на „БСП лява България" Филип Попов обяви, че по никакъв начин от БСП няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, които управляващите са предложили. Той попита дали следва законодателно да се разделят и ограничават българите, живеещи в чужбина.

Димитър Делчев от Парламентарната група на Реформаторския блок обяви, че предложението за отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на Европейския съюз е добро и правилно. Той подчерта, че Европейският съюз е нашата общност и това го прави доста по-специален от всички останали държави и е нормално законодателството да прави разлики.

Депутатите окончателно отхвърлиха възможността в избирателни секции извън страната, с решение на Централната избирателна комисия, взето включително в изборния ден, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една избирателна кутия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3649 |20.10.2016 ЦИК увеличи секциите в чужбина . 0| 3775 |17.10.2016 Не пускат в чужбина двамата обвинени ексшефове на НЕК . 0| 3538 |17.10.2016 Мая Манолова атакува в КС 35-е секции в чужбина . 0| 5851 |17.10.2016 Каракачанов: ГЕРБ да се разсърдят на приятелката си Меркел за секциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads