Реклама / Ads
6| 2944 |17.11.2022 НОВИНИ

Без изборен район ”чужбина” реши правната комисия

.
Източник: БГНЕС
Правната комисия прие с 12 гласа "за" и 11 "против" предложението на ГЕРБ-СДС да няма многомандатен изборен район извън страната. Това стана на заседание, на което се разглеждат на второ четене промени в Изборния кодекс, както и внесени между двете четения предложения. Предстои разглеждане в пленарна зала на обсъжданите в правна комисия промени.
 

Надежда Йорданова от "Демократична България" определи предложението за т.нар. район "Чужбина" като "поредна стъпка назад в грешна посока, която не е в полза на честните избори". И отбеляза, че когато няма такъв избирателен район българските граждани в чужбина не могат да упражнят преференциален вот.

 

От своя страна Хамид Хамид от ДПС коментира, че липсва методика, която да определи колко мандата и откъде ще бъдат взети, за да бъдат дадени на район "Чужбина". Според него извън страната има около 2 млн. българи, което прави близо 80 мандата. Асен Васил от "Продължаваме Промяната" отговори, че има два подхода – да се ползват за база хората, гласували на последните избори в чужбина, или да се използват данни от МВР за напусналите страната.

 

От ГЕРБ-СДС посочиха като мотив за промяната, че когато няма готовност за въвеждане на дадена промяна, то тя трябва да се обмисли по-внимателно и обстойно.

Заседанието на правна комисия започна в 14:30 часа. Беше потвърдена на второ четене промяната за смесено гласуване – чрез хартиена бюлетина и машина. Както и да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40. Комисията прие предложението на „Възраждане“ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.  

 

Заседанието на комисията започна в 14:30 часа и продължи до късно след полунощ. Докладът с предложенията, внесени между първо и второ четене за промени в Изборния кодекс, е 67 страници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2946 |16.11.2022 Ограничено e движението на пътя Велико Търново – Елена в района на Мерданя . 9| 11422 |15.11.2022 Бившите премиери Борисов и Петков се изправят един срещу друг в Софийския районен съд . 13| 3007 |08.11.2022 Председателят на синдиката на МВР: Има райони, в които един патрул се изправя срещу 20-40 бежанци . 2| 3212 |07.11.2022 Над 20 мобилизирани, отказали да се бият, са измъчвани и държани в мазе в района на Донецк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads