Реклама / Ads
0| 5209 |28.02.2011 НОВИНИ

Охридският съд даде ход на делото „Илинден”

.
Потъналият кораб "Илинден"
Най-после съдът в Охрид даде ход на делото „Илинден". При трагедията с кораба през септември 2009-та година загинаха 15 българи.
 

Досега съдебният процес не започваше заради отсъствието на единия от подсъдимите - хърватинът Бранко Баич, издал разрешението за плаване на "Илинден". Хърватинът Бранко Баич и днес не дойде, но въпреки това съдебният процес стартира, съобщава БНТ.

В обвинителния акт е отбелязано, че Сотир Филевски - капитанът на кораба Илинден, лекомислено е качил хората на плавателния съд.

Не е имал екип от двама човека - капитан и негов помощник, както е било редно. Трябвало е да се качат 43-ма пътници, вместо това е имало 54, неправилно разположени.При потъването на кораба е имало силно движение на Илинден надясно, хората по инстинкт са се преместили отдясно наляво, в резултат на което е навлязло вода и Илинден потъва.

Филевски е обвинен в това, че е нарушил безопасността на кораба. По отношение на Бранчко Баич в обвинителния акт пише, че той като инспектор в компанията Германишер Лойд е издал три уверения за плаването на Илинден въпреки пропуските в техническата документация на плавателния съд.Сотир Филевски изрази съчувствие към близките на загиналите, каза обаче, че не е съгласен с обвинителния акт.

В залата беше прочетен част от обвинителния акт. От него стана ясно, че македонската прокуратура обвинява капитана Сотир Филевски и експерта Бранко Баич, че са допринесли за смъртта на 15 българи, като са допуснали тежки нарушения на правилата за сигурност.

Капитанът обясни, че е купил кораба през 2003 година, че го експлоатира като туристическа атракция и че корабът винаги е изглеждал по този начин.Той твърди, че е купил кораба с надградената палуба, която според експертизата е нарушила равновесието на плавателния съд. По разказа му  "Илинден" е проверяван три пъти от Бранко Баич и има три сертификата за техническа изправност. Три поредни години Баич не е имал забележки за сигурността на плавателния съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5798 |24.02.2011 Фалстарт на делото "Велков срещу Цветанов" . 8| 5624 |23.02.2011 Спаска Митрова спечели делото за родителски права . 0| 5214 |18.02.2011 Болен заседател отложи делото срещу ексминистър на СДС . 4| 6217 |14.02.2011 Битка между магистрати бламира делото срещу "Софийски имоти"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads