Реклама / Ads
2| 4319 |29.03.2019 НОВИНИ

Около 13 000 жалби е получила Манолова през 2018 г.

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова и нейният екип внесе в деловодството на парламента доклад за дейността на институцията през 2018 г. От данните в него става ясно, че общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през изминалата година.
 

24 634 души пък са преминали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили съдействие от институцията.


Проведени са 30 кръгли маси и обществени обсъждания, 11 законодателни инициативи и в 139 града са организирани приемни.


Манолова подчерта, че спрямо 2015 г. нарастването на жалбите на гражданите и случаите когато те се обръщат към омбудсмана за защита и съдействие е два пъти повече.
Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания


Изводът е, че проблемите на хората растат, като те имат нужда от институция, която да стои зад гърба им, да ги подкрепя и да решава техните проблеми.


"Анализът на внесените жалби показва, че през миналата година най-голям е делът на жалбите срещу монополните дружества", изтъкна омбудсмана.


Тя обясни, че това са жалби срещу Топлофикации, ВиК дружества, бързи кредити, колекторски фирми, банки и частни съдебни изпълнители. На второ място са жалбите по повод социалните и трудови права на граждани, а на трето място са тези, свързани с правото на собственост и екологични проблеми, срещу свръхзатрояване и застрояване в зелени площи.


Като най-големите победи на институцията Манолова определи спечелената битка с майките на деца с увреждания, с които е започнала реформата по отношение на политиките за хората с увреждания.


За омбудмана успешната е и кампанията срещу модерното робство.


"Въпреки скептицизма за промените в кодекса на труда, близо 5000 работника получиха своите неплатени от некоректни работодатели заплати в размер на 8 млн. лв.", отбеляза Манолова. По думите ѝ в сравнение с миналата година това е 10 пъти повече.


Тя подчерта, че нарастват и жалбите срещу свръхзатрояване и застрояване на зелени площи. Нейният екип е работил по жалбите за изграждането на 34-етажния "Златен век", 52-метровата сграда в кв. "Витоша", 55-етажния небостъргач "Парадайз" и 43-етажната сграда върху зелена площ в кв. "Стрелбище".


"Предизвикали сме множество проверки по тези казуси и част от тях има и конректни резултати", допълни Манолова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4407 |28.03.2019 Ирена Соколова: Не съм била в никаква фейсбук група в защита на Цветанов . 2| 4620 |17.03.2019 Бивш министър: На британците им писна от скандалите и преговорите около Брекзит . 6| 6914 |09.03.2019 Демократична България: Има сговор около избора на Радослав Миленков за подуправител на БНБ . 0| 4140 |09.03.2019 Двама души загинаха при катастрофа на „Околовръстното” в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads