Реклама / Ads
2| 3138 |27.01.2023 НОВИНИ

Окончателно! Децата до 10 години ще пътуват безплатно в обществения транспорт

.
В днешния брой на Държавен вестник е публикувано постановлението на правителството за безплатното пътуване на деца до 10 години в обществения транспорт и намаленията при пътуване – със 70% от редовната цена на превозва студенти и докторанти в редовна форма на обучение, както и 40% намаление за пътуванията на пенсионерите. Постановлението е в сила от 1-ви февруари до 31-ви декември 2023 година.
 

В документа се описва как превозвачите ще получават компенсациите и какви превозни документи ще издават. Постановлението предвижда на децата до 10-годишна възраст да се издава карта за безплатно пътуване по вътрешноградския транспорт и билет с нулева стойност по междуселищния. Билетът с нулева стойност ще се издава срещу предоставяне на акт за раждане на детето. Ежемесечно превозвачите ще подават до кметовете, а те - на държавата, опис на стойността на абонаментните карти на децата до 10 години.

 

Стойността на издадените билети с нулева стойност по междуселищния транспорт ще се компенсират на превозвачите също ежемесечно въз основа на предоставена в общината възложителна превозна опис-сметка. За учениците и пенсионерите намаленията ще бъдат отразени в абонаментните карти за основните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните, които също ежемесечно ще се отчитат от превозвачите.

 

По силата на приетото постановление, превозвачите трябва да анулират издадените преди влизане в сила на това постановление абонаментни карти, които са със срок на валидност повече от един месец, като възстановят на правоимащите пропорционално разликата между новата цена и цената на картата преди да влезе в сила това постановление от 1-ви февруари до крайния срок - 31-ви декември 2023г. Също в Държавен вестник е публикувано и постановлението, с което на общините се отпускат 27 милиона лв. за компенсиране на превози до отдалечените населени места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3370 |19.01.2023 Иранец обезглави 17-годишната си съпруга, осъдиха го на осем години затвор . 2| 3069 |17.01.2023 Димитър Стоянов: МО не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години . 4| 7650 |17.01.2023 Това е Ясен на 21 години, изчезнал безследно в райноа на Лъвов мост . 1| 2955 |15.01.2023 Последният успешен трети мандат е връчен и изпълнен преди 18 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads