Реклама / Ads
23| 3692 |03.04.2023 НОВИНИ

Окончателно: ГЕРБ пак са първи, ИТН пак са в парламента при 100% обработени протоколи

.
ГЕРБ остават първа политическа сила в новия парламент, а “Има такъв народ” прескачат 4-процентовата бариера. Това показват данните от 100% обработени протоколи в Централната избирателна комисия. Така 49-ия парламент остава шест партиен.
 

Ето и как се подреждат формациите: 

 

ГЕРБ-СДС - 26.51%

КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - 24.54%

ВЪЗРАЖДАНЕ - 14.15%

Движение за права и свободи – ДПС - 13.72%

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ - 8.94%

ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД - 4.11%

 

Неясна бе подредбата в Народното събрание след първите данни от екзитпол снощи. Към 20 ч. не бе ясно кой ще бъде победителят от вота, а освен това присъствието на ИТН в парламента бе под въпрос.

 

Протоколите от чужбина първи бяха обработени изцяло. При 100% преброени бюлетини победител от гласуването зад граница излязоха ДПС с 36.75%, следвана от коалицията ПП-ДБ, която печели над 26.76 на сто от вота. На трето място се нарежда „Възраждане” с 16.48%. Следва ги коалицията ГЕРБ-СДС с 8.32 на сто от далите гласа си. Пета сред парламентарно представените формации според вота на сънародниците ни зад граница се нарежда ИТН с 5.12%.

 

Това са петите поред избори за страната ни за последните две години. До тук се стигна след неуспешните преговори за съставяне на правителство след вота през октомври миналата година.

 

Миналите избори спечелиха ГЕРБ. Тогава Борисовата партия предложи проф. Николай Габровски за премиер. Проектокабинетът бе вкаран за гласуване в пленарна зала, но претърпя провал. Той беше подкрепен от 113 депутати - 67 от ГЕРБ-СДС, която го номинира, 35 от ДПС и 11 от БВ. Срещу него гласуваха 125 парламентаристи от ПП, "Възраждане", БСП и ДБ.

 

Вторият мандат бе връчен на "Продължаваме Промяната". Издигнат за премиер от формацията на Кирил Петков и Асен Василев бе проф. Николай Денков. На фона на разговори за търсене на подкрепа от ПП предложиха декларацията с управленски приоритети, която обаче бе отхвърлена от депутатите в Народното събрание. Против текста гласуваха от ГЕРБ-СДС и "Възраждане". ДПС, БСП и "Български възход" се въздържаха. Декларацията беше подкрепена само от ПП и "Демократична България". От ПП взеха решение да не внасят за гласуване в зала състав на кабинет и върнаха мандата на президента Румен Радев. 

 

Държавният глава трябваше да реши на коя политическа сила да възложи последният опит за съставяне на правителство в рамките на отишлия си вече 48-ми парламент.

 

Президентът не изневери и даде папката на БСП, които обаче не успяха да получат подкрепа за правителство. Решението си да не предложи правителство левицата обяви около седмица, след като Корнелия Нинова получи мандата на "Дондуков 2". Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Останалите три формации – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" - отказаха да участват в срещата.

 

Спиралата от избори започна след вота през април 2021 г. Това бяха последните за страната ни редовни избори, дошли на фона на антиправителствените протести срещу кабинета на Бойко Борисов, който все пак изкара мандата си докрай. 

 

На вота през ноември 2021 г. победители бяха “Продължаваме Промяната”, които съставиха кабинет с подкрепата на “Има такъв народ”, БСП и “Демократична България”. Четворната коалиция обаче се разпадна, след като ИТН оттеглиха доверието и подкрепата си спрямо правителството, а след последвало искане за освобождаването на Никола Минчев (ПП) от поста председател на Народното събрание, което се оказа успешно, кабинетът “Петков” бе свален. Вотът на недоверие тогава бе внесен от ГЕРБ.

 

Последваха нови избори през октомври миналата година. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3512 |03.04.2023 Психиатър: Абортиралият арест на Борисов пречи на коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ . 7| 3672 |03.04.2023 Шкварек призова за обединение на ПП-ДБ с ГЕРБ, но местните избори ще развялат рахата, смята Симов . 16| 3653 |03.04.2023 “Възраждане” с най-много лъжи по време на кампанията. Делян Добрев от ГЕРБ ги следва . 3| 3051 |03.04.2023 Вота по области: ПП-ДБ печели в София и Пловдив и Русе, ГЕРБ-СДС в Бургас и Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads