Реклама / Ads
150| 11718 |20.09.2011 НОВИНИ

"Октопода" нападна открито Бойко Борисов

.
Алексей Петров
Прокуратурата е извършила "допълнително разследване" по т. нар. дело "Октопод" срещу Алексей Петров в разрез с Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това сe опита да внуши на журналистите адвокатът на Трактора Васил Василев днес, след като двамата напуснаха следствието, където бяха призовани да се запознаят с нови 4 тома от доказателства.
 

 

Обвиняем и защитник бяха очевидно изнервени от новото развитие на обвинението. По това дело разследващите предявиха всички материали на обвиняемите през май и юни и обявиха, че предстои внасянето на обвинителен акт в съда. Но според адвоката на Петров тези материали нямат нищо общо с предмета на делото, тъй като НПК, след поредицата от изменения, не дава възможност за такъв род дейност по събиране на доказателства. Василев не обели и дума как той и колегите му се опитват с процесиуални хватки да забавят влизането на Петров в съдебна зала.

 

Делото ни беше предявено в края на май и началото на юни. Законът в НПК забранява след предявяване да се извършват действия по разследване, по търсенето на истината в процеса на досъдебното производство, каза за медиите Василев.

 

В единия том са събрани записани чрез СРС телефонни разговори на Алексей Петров преди и след ареста му през февруари 2010 г., обясни той и изрази недоумението си защо прокуратурата не е представила тези доказателства още по време на заседанията на съда, когато бяха разглеждани исканията за промяна на мярката за неотклонение на обвиняемия.

 

Във втория том разследващите са събрали десетки интервюта в различни интернет сайтове на Петров и други публични личности, които по думите на адвоката му отново нямат нищо общо с казуса. Предявени са били и данни от дисциплинарното производство на бившия прокурор от ВКП Цеко Йорданов, който бе един от последните обвиняеми, привлечени към делото.

По думите на самия Алексей Петров с това в момента Борисов плаши гаргите.

 

Така си мисли този, така да кажа, клонящ към медицински случай комплексиран човек - премиерът. Аз няма как да бъда наказан, защото нищо не съм извършил. Смея да твърдя, че Господ ще го накаже, защото е вярна онази приказка "Глас народен, глас Божий", коментира Петров на излизане от следствието.

 

За пореден път той свърза действията на прокуратурата с предстоящите избори, като отново допусна, че разследващите изпълняват директно поръчение от Борисов, който цели "да изкара един от опонентите си пред журналистите и чрез новите материали по делото "Октопод" да покаже колко страшен може да бъде един предстоящ кандидат-президент". Трактора обаче май е забравил, че когато бе арестуван през февруари 2010 г. бе обикновен бивш служител от ДАНС и нищо повече. Чак след това започна да се изявява като политическа жертва.

 

Припомняме, че Петров ще бъде съден по общо 7 обвинения, като според прокуратурата в ръководената от него престъпна банда влизат Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Янко Попов и Кирил Топалов. От първоначално задържаните в показната акция на МВР "Октопод" за пране на пари, склоняване към проституция и редица други престъпления, фигурират само първите трима обвиняеми.

 

Според прокуратурата бившата барета е сформирал и ръководел банда за рекет и принуда с участието на останалите, която действала между 2004 и 2010 г. Алексей Петров е обвинен още за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и че е поръчал на Джотолов да принуди Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 163| 5968 |20.09.2011 Б. Борисов: Дойдох на власт и се заех с пътя . 40| 7170 |20.09.2011 Ламбо призна: БСП трябваше да строи магистрали, направи го Борисов . 51| 5199 |19.09.2011 Борисов: Не чакам подкрепа от ДПС . 123| 7298 |18.09.2011 Борисов за шистовия газ: Нищо няма да се случи, ако не ме дразните!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads