Реклама / Ads
4| 3880 |28.08.2024 НОВИНИ

Олена Зеленска: Украинските деца трябва да гледат на себе си като на поколение победители

.
Съпругата на украинския държавен глава Володимир Зеленски - Олена Зеленска Източник: БГНЕС
Съпругата на украинския държавен глава Володимир Зеленски - Олена Зеленска - иска децата в страната й да гледат на себе си не като на поколение, преживяло тежка война, а на "поколение победители", съобщи АП.
 

След ден, прекаран в рехабилитационен център за украински деца в западния град Ужгород, Олена Зеленска посочи вчера, че работата с новото поколение е както морално задължение, така и "стратегически приоритет" за бъдещето на Украйна.

 

Много от децата ще се завърнат в градове на фронтовата линия след едва няколко седмици в лагера – прекалено кратко време, за да се възстановят от травмите, с които се сблъскват отново и отново.





"Темата трябва да се засегне незабавно, веднага щом се появи, преди да прерасне в нещо повече", изтъкна Зеленска пред АП в интервю в лагера.

 

Фондацията, която е кръстена на нея и е финансирана изцяло от чуждестранни дарения, създаде лагера заедно с благотворителната организация "Гласовете на децата".

 

Проучване, изготвено тази година от фондация "Олена Зеленска" и Висшата икономическа школа в Киев, алармира, че 44% от децата в Украйна имат признаци на посттравматичен стрес.

 

От началото на руската инвазия Зеленска се превърна в неофициален посланик на Украйна в целия свят. Тя беше първата от семейството на президента, която излезе извън страната след настъплението на Русия в Украйна, за да говори за украинската кауза. Тя обаче е не по-малко активна и в Украйна, както и лесно разпознаваема за разселените семейства и ранените войници, които посещава.





Зеленска взима участие във всекидневните дейности с децата в лагера.

 

"За да гарантираме, че децата ни няма да се превърнат в едно загубено поколение, ние, като възрастни, трябва не просто да бъдем активни, но и бързи", изтъкна тя. "Трудно е, но съм сигурна, че политическата воля, съчетана с международно сътрудничество, може да постигне чудеса", допълни съпругата на Зеленски.

 

"Чувствам се отговорна, защото разбирам, че всички погледи са вперени в нас", каза още тя. "Дори да не правиш нищо специално, хората все пак оценяват как семейството на президента действа по време на война – какво прави, къде е, как се държи".





Зеленска уточни, че от началото на инвазията Украйна е в непрекъсната хуманитарна криза, като един от най-големите проблеми са разселените хора и няколкото милиона бежанци в чужбина. Сраженията пречат на това децата да посещават училище на място, а спирането на електричеството на територията на цялата страна принуди много училища в относително безопасни райони да преминат към онлайн форма на обучение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2177 |28.08.2024 НСИ: Броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка расте . 0| 2386 |28.08.2024 Климатолог: От сряда до неделя цялата страна ще е под влияние на Черноморския циклон . 0| 2418 |28.08.2024 Започва кинофестивалът във Венеция. Брад Пит, Лейди Гага и други известни личности са сред очакваните гости . 0| 2150 |28.08.2024 Камала Харис ще даде утре за телевизия CNN първото интервю след влизането си в предизборната кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads