Реклама / Ads

 

110| 8469 |28.01.2021 НОВИНИ

Олигархично влияние, злоупотреби... Американски прокурор обясни защо България е най-корумпирана в ЕС

.
Джесика Ким
Американският прокурор в София Джесика Ким обясни какви са причините България да е считана за най-корумпираната държава в Европейския съюз - олигархично влияние, конфликт на интереси, злоупотреби с държавни ресурси и липса на медийна независимост. Няма обаче политическа решителност за решаване на този проблем. А корупцията според нея застрашава националната сигурност на страната ни, защото я прави по-уязвима към външно влияние.

“Това, което липсва, е сигурността и увереността, че българите ще бъдат третирани еднакво от закона. Това е и нещото, което търсят външните инвеститори – въпреки природните си достойнства, чуждестранните инвестиции остават малка част от БВП на България”, посочи Ким по време на виртуална дискусия, посветена на корупцията и върховенството на закона, организирана от Атлантическия клуб и водена от бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.


Американският юрист бе категоричен - съдебната власт у нас не е независима. Освен това са предприети редица стъпки за нейното подкопаване, които са довели и до отслабване на наказателното преследване срещу корупцията по високите етажи. ФрогНюз припомня, че подобни констатации има и в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите-членки на блока, който излезе това лято. 


Проблемите могат да бъдат решени с политическа воля, смята Ким. Българските лидери знаели добре какво е необходимо за промяна, но малко е направено в тази посока, допълни още американският юрист. 


Констатациите в различни доклади - проблемите с медийната собственост, злоупотребата с държавни ресурси и проблемите с отчетността на главния прокурор у нас са различни елементи на един и същи въпрос, което изисква те да бъдат решени комплексно, обясни още Ким.


“Отчетността започва от българските лидери - във всяка партия и на всяко ниво - с подкрепа на принципа, че никой не е над закона - включително самите те. След което българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми”, посочи Ким.


Според нея окончателното разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни институции за съдии и прокурор ще гарантира по-голяма независимост на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 2827 |28.01.2021 НСИ не иска да брои населението с друго мобилно приложение . 18| 3350 |28.01.2021 Димитър Манолов: Щом някой е решил да поеме риск, да не се сърди, ако той се сбъдне . 4| 2847 |28.01.2021 Д-р Брънзалов: Хората, които искат да се ваксинират, да го заяват пред личния лекар . 11| 3970 |28.01.2021 Живот на дъното. България го може

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ