Реклама / Ads
12| 3278 |27.07.2024 НОВИНИ

На Олимпиадата има само 15 руски спортисти. останалите се състезават за Франция, Сърбия, Узбекистан и други страни

.
Руски спортисти
Поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата безсрочна забрана на руснаците да участват в международни състезания, само 15 спортисти от руския отбор ще се състезават (в неутрален статут) на Олимпиадата в Париж. В същото време около 60 спортисти, които преди това са били руснаци, ще се състезават за други страни в Париж.  Повече от една трета от тях сменят спортното си гражданство след началото на войната.
 

От 2022 г., поради дисквалификацията на руския национален отбор, случаите на смяна на спортно гражданство, които преди това бяха изолирани и обикновено се случваха по индивидуални причини, станаха широко разпространени. Общо за две години и половина в него участваха стотици спортисти от десетки спортове.

 

Заместник-министърът на спорта Алексей Морозов заяви през септември 2023 г., че 55 руснаци, представляващи олимпийски дисциплини (както летни, така и зимни), са преминали в други отбори, а общият брой във всички спортове „надхвърли сто“. По-късно официални данни не бяха оповестени.

 

В повечето случаи руските спортни власти не попречиха на спортистите да преминат в други отбори. Руският олимпийски комитет обаче не искаше да освободи трима спортисти - според правилата на МОК, поради това те трябваше да направят тригодишна пауза, преди да се състезават за нови отбори, но на спортистите беше позволено да не правят това.

 

Единственият голям скандал беше свързан с фехтовачите Сергей и Виолета Бида. Те се преместиха в Съединените щати и заявиха, че възнамеряват да получат гражданство на тази страна, а също така направиха антивоенни изявления. В Русия те бяха обявени за издирване по статията за самоволно напускане на служебното си място (те са играли за Динамо и ЦСКА и са формално действащи служители на руската гвардия). В резултат на това те не стигнаха до Олимпиадата.


„За мен тази война е неприемлива. Не можете да убивате невинни хора. Най-простата и разбираема позиция" "Новая газета Европа" разговаря с фехтовачи, напуснали Русия след началото на войната

 

Фехтовачите Сергей и Виолета Бида се преместиха в Съединените щати, за да се състезават. Руското МВР ги обяви за издирване, заподозрени в напускане на военна част (те са регистрирани в Динамо и ЦСКА).

 

Общо около шест дузини спортисти ще се представят на Олимпийските игри в Париж, които преди това са се състезавали на някакво ниво за руските национални отбори - включително тези, които са променили спортното си гражданство преди много години. Сред тях, както изчисли Meduza, са 23-ма души, които са сменили спортните си паспорти след началото на пълномащабна инвазия и дисквалификацията на руския национален отбор.

 

Руснаците, които смениха гражданството си след 2022 г., сега представляват 16 държави. Най-много - четирима души, ще се състезават за Узбекистан (плувецът Иля Сибирцев, гмуркачът Игор Мялин, гребката Анна Пракатен, борецът Разамбек Жамалов) и Сърбия (борците Александър Комаров и Георгий Тиблов, гребецът Николай Пименов, таекуондистът Лев Корнеев). По двама спортисти представляват Бахрейн, Кипър, Обединените арабски емирства и Франция.

 

Бивши руски спортисти, които смениха гражданството си след 2022 г., ще се състезават в 12 спорта. Повечето от тях са борци (шестима души) и джудисти (четирима души).
В

сички спортисти, които наскоро са се класирали за Олимпиадата като руснаци, се състезават в индивидуални състезания, с изключение на волейболистката Екатерина Антропова. Играе за италианския национален отбор.

 

Сред руснаците, които смениха спортното си гражданство след началото на войната, няма световни спортни суперзвезди, но някои от тях ще се борят за медали.

 

24-годишната Кирпичникова е петкратна европейска шампионка на къса дистанция (в 25-метров басейн), както и носителка на три медала от Европейското първенство през 2021 г. На Олимпиадата през 2020 г. тя участва в три дистанции, като най-добрият й резултат е седмо място. В същото време в Токио тя постави два руски рекорда. Спортистката живее и тренира във Франция от пет години, а през 2023 г. смени спортното си гражданство.

 

Куруглиев се състезава в категория до 86 килограма. Играейки за Русия, спортистът спечели Европейското първенство през 2017 г., Европейските игри през 2019 г. и Световното първенство през 2020 г. Като част от националния отбор на Гърция 32-годишният спортист спечели последните две европейски първенства.

 

31-годишната Анна Пракатен е единствената рускиня, която наскоро смени гражданството си и вече има олимпийски медал. През 2021 г. в Токио спортистът спечели сребро на единично гребане. Същата година тя спечели Европейското първенство.

 

Пракатен започна да играе за Узбекистан през 2023 г. За нея това е вече втора смяна на спортно гражданство - родената в Минск състезателка започва кариерата си като представителка на Беларус, а от 2016 г. представя Русия.

 

21-годишният Тажудинов представлява Бахрейн от есента на 2022 г. Състезава се в свободната борба в категория до 97 килограма.

През изминалата година и половина Тажудинов доминираше във всяко състезание на високо ниво, в което е участвал: спечели два пъти Азиатския шампионат, стана световен шампион, а също така спечели и летните Азиатски игри.

 

Туголукова беше една от най-обещаващите млади състезателки в ултраконкурентния руски отбор. През 2022 г., на 14 години, тя спечели шампионата на Русия за юноши в отборния многобой и упражнения с обръч.

 

Скоро след това родителите на Туголукова я взеха да живее с тях в Кипър (както твърди ръководителят на Всеруската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер , против волята на самата спортистка). През 2024 г. 15-годишната Туголукова спечели два бронзови и един златен медал от Европейската купа.

 

През 2021 г. Яковлев спечели първия медал в историята на страната в мъжкия кейрин за отбора на Русия, като в същото време стана бронзов медалист от Европейското първенство.

 

Яковлев смени спортното си гражданство през 2022 г. „Олимпийските игри в Токио бяха отложени поради Covid, но датите за избор не бяха променени. В резултат на това по време на Олимпиадата бях в топ 2 в Русия <...>, но не отидох на Игрите, защото селекцията приключи преди година. <…> Когато бяхме отстранени през 2022 г., ясно разбрах, че не искам да гледам друга Олимпиада по телевизията“, обясни решението си спортистът.

 

Сега Яковлев е в топ 10 на световната ранглиста.

 

Какво се случва в руския спорт? Григорий Родченков, който разказа на света за правителствената програма за подмяна на проби от урина на руски спортисти по време на Зимните олимпийски игри през 2014 г., написа книгата „Допинг. Забранени страници." Това е едновременно автофантастика, производствен роман, детективско разследване и последователно развенчаване на мита за „чистия спорт“, но и житейската история на самия Родченков.

 

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2169 |27.07.2024 Хеликоптер "Кугър" се включи в гасенето по българо-гръцката граница . 0| 2204 |27.07.2024 Българското участие в първия ден на Олимпиадата . 1| 2198 |27.07.2024 Почина и момичето, пострадало в Елин Пелин, двама още в неизвестност . 0| 2219 |27.07.2024 Топла събота, температури между 28° и 33°

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads