Вторник, 17 Октомври 2017, 12:42
Frognews
2| 14433 |03.09.2016

Оманецът от скандала с Рут Колева не бил в КТБ, а с душманите й

.
Майка и син ”оманофили”...
Доброто интелектуално ниво на певицата Рут Колева не позволява да си мислим, че е подставено лице на Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Петя Славова. Но пък нелепите й думи за „оманеца, който съди държавата заради фалита на КТБ и бил близък с ВИС”, са балсам за ушите на политическата мафия и нейните медии.
Бърз преглед и справка, която би трябвало всяка уважаваща себе си редакция да прави, на това кой е оманският бизнесмен Адил Саид Ахмед Ал Шанфари показава връзки не с КТБ, а с тези които събориха КТБ. Само от публикации в същите тези медии може да се видят следните интересни факти:

През 2012 г. оманският бизнесмен Адил Саид Ахмед Ал Шанфари придобива 29 761 905 акции с право на глас от Инвестбанк АД. Акциите са част от увеличението на капитала на кредитната институция, като оманският инвеститор придоби 24.93%. Централната банка от 2011 г. настояваше Инвестбанк да увеличи собствения си капитал с 50 млн. лева, като по този начин институцията трябваше да запълни капиталовия недостиг, получен при преоценка на стари кредити.

На общо събрание на акционерите на Инвестбанк, проведено на 19.10.2011 г.  е взето решение за увеличение на капитала с 50 млн. лева чрез издаване на 29 761 905 броя обикновени поименни акции с право на глас. Решено е новите акции да са с номинална стойност от 1 лев и емисионна (продажна цена) от 1.68 лева. Цялата нова емисия е изкупена от оманския инвеститор.

Решението за новото увеличение на капитала е взето на извънредно общо събрание на акционерите, проведено на 1 март 2013 г. В доклада на управителния съвет на банката до акционерите във връзка с предложението за увеличение на капитала се посочва, че “...отчитайки необходимостта от достатъчна капиталова база за покриване на загуби от рисковите експозиции през 2013 г., се изисква в най-кратки срокове осигуряване на адекватно увеличение на капитала”. Там пише още, че освен завишените нормативни изисквания в сектора като цяло за работа на банките “причина за почти пълното оползотворяване на капитала са сериозните темпове на влошаване качеството на рисковите експозиции през последните две години”.

На 15.08.2012 г. подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“, издава заповед, с която одобрява придобиването от шейх Адил Саид Ахмед Ал Шанфари на 29 761 905 акции с право на глас на Инвестбанк, представляващи 24.93% от нейния капитал.

По информация от пресата от 18.04.2013 г.  Адил Саид Ахмед Ал Шанфари увеличава дела си в Инвестбанк до 31.74%, а този на Петя Славова намалява до 67%. В надзорния съвет влиза и ново лице – Димитринка Андреева. Тя представлява оманския акционер Адил Саид Ахмед ал Шанфари.

В този момент, забебежете, Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски, организира фондация с помощта на една фамилия, доста противоречива в Оман – казва се Шанфари Груп.

Справка във фирмения регистър "Дакси" показва, че през юли 2015 г. Ирена Кръстева е оглавила две нови фондации. В края на месеца Ирена Кръстева е вписана като председател на "Жените на света" и "Български женски алианс", като с това обществената дейност на издателката явно придобива още една посока. Още от периода 2010-2012 г. тя ръководи други две фондации, но на религиозна тематика - "Християни" и "Български духовен център", а през 2013 г. навлезе и в международните отношения чрез "Дружество за приятелство между България и Оман". Изглежда, арабската държава е на сърце на депутатската фамилия, защото в началото на юли  близки до Кръстева лица формират и "Българо-оманска търговска камара". Председател е членът на основания от Пеевски "Български медиен съюз" Васил Захариев, който е и главен редактор на в. "Телеграф". А член на борда е бившият ПР на Николай Василев от министерските му години Марияна Личева, която е и в управата на споменатия духовен център на Кръстева.

Ето, за това става дума.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Китай поиска 5% от най-голямата петролна компания в света- ”Сауди Арамко” 0| 263 |17.10.2017 . Повече хора ще могат да бъдат разследвани за корупция 0| 656 |17.10.2017 . АЕЖ: Политическият натиск замени икономическия при контролирането на медиите 0| 706 |17.10.2017 . Кубрат Пулев се възстановява поне три месеца 0| 836 |17.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах