Реклама / Ads
3| 7011 |01.04.2019 НОВИНИ

Бившият ни консул в Одрин: Турция се е намесила във вътрешните ни работи

.
Георги Димов
Със сигурност Турция се е намесила във вътрешните ни работи, спор по този въпрос не може да има. Това каза пред bTV бившият ни консул в Одрин Георги Димов по повод изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който обяви пред симпатизанти, че Турция се е намесила при промените на българския Закон за вероизповеданията.
 

Преди 2 години имаше същата намеса и ние не взехме мерки. Тогава един министър на труда и социалната сигурност – Мехмет Мюезиноглу, който призова на изборите у нас да се гласува за определена политическа сила, посочи Димов.

 

На въпрос дали България е предприела всички възможни стъпки, за да получи извинение от Турция, той отговори, че това се е случило частично.

 

Ако управляващата партия в Турция загуби Анкара и Истанбул, това със сигурност е знаково, отбеляза Димов по повод местните избори в страната. „Специално за Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган има силни сантименти, тъй като в продължение на 5 г. беше кмет на града”, допълни той.

 

По думите на Димов с тези избори приключва един цикъл от преминаването на Турция от парламентарна към президентска република.

 

„В хода на кампанията самият Ердоган каза, че е възможно, ако негови опонети спечелят изборите, срещу тях да бъдат повдигнати най-различни обвинения и да се приложи тактиката, която се прилага в Югоизточен Анадол в кюрдските райони, където се премахват законно избрани кметове и на тяхно място се назначават настойници”, каза бившият ни консул в Одрин.

 

„За кандидата на опозицията в Анкара– Мансур Яваш, извадиха старо дело срещу него отпреди 15 години и прокуратурата се задейства” , обясни той.

 

Във връзка с намерението на Ердоган да превърне „Света София” в джамия бившият ни консул се съмнява, че това ще стане. „Там нещата са по-сложни и вече няма да я има тази предизборна обстановка. По-важното е, че със „Света София” и с тези изказвания Турция с гигантски крачки бяга от съвременната Република Турция на Ататюрк”, обобщи Димов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4706 |10.08.2016 Бивш консул в Одрин:: Има риск да бъдем въвлечени в турските конфликти . 0| 4726 |04.08.2016 Национален протест на мотористи пред консулствата на Турция . 0| 4489 |28.07.2016 Шефът на КЕВР: Не можем да отменим юрисконсултските възнаграждения . 0| 4936 |22.07.2016 Премиерът говорил с консула ни в Мюнхен, българи се оплакват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads