Реклама / Ads
4| 5396 |12.06.2020 НОВИНИ

Омбудсманът към МФ: Правата на близо 2,5 милиона българи със „спящи акции“ са застрашени

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до Министерство на финансите по законопроекта за т. нар. „спящи акции“, предложен от ведомството за обществено обсъждане до 15 юни т.г.
 

Става въпрос за проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД, който омбудсманът не подкрепя. Според доц. Ковачева, проектът засяга правата на близо 2,5 милиона българи – акционери, застрашени да загубят ценните книжа с номинална стойност около 2 млрд. лева, придобити от масовата приватизация.


Проектът предлага преодоляване на негативите за капиталовия пазар от раздробеността на безналичните ценни книжа от масовата приватизация чрез обединяване на търгуваните на регулиран пазар акции в инвестиционен фонд, а за акциите на непубличните дружества – чрез създаване на портфейл. Предвижда се инвестиционният фонд, съответно портфейлът да се управляват от управляващи дружества, избрани чрез конкурс от нарочен орган – управляващ комитет.


„Без да отричам наличието на проблем с т. нар. „спящи акции” и необходимостта от неговото разрешаване, смятам, че трябва да бъде да намерено решение, което да не нарушава правата на гражданите,“ пише омбудсманът и излага своите съображения.


Предложеният проект не е несъобразен с: 1) конституционния стандарт за защита на собствеността и на международноправните стандарти за мирно ползване на собствеността съгласно чл. 1 от Протокол 1 на Конвенцията за защита на правата на човека и на основните свободи; 2) интересите на притежателите на акции – миноритарни акционери, от масовата приватизация, пише още Де факто.


Спрямо гражданите, превърнати от държавата в притежатели на „спящи акции” в масовия случай без доходност при създаването на пазара на ценни книжа, останали изолирани от финансовата система повече от 20 години, проектът предлага правата им да станат не само обект на ограничения, но и да бъдат отнети без компенсация.


С предложеният проект се създава възможност те да бъдат окончателно отстранени от участие във финансовата система на страната, тъй като за нея номиналното им съществуване като притежатели на „спящи акции”, се оказва пречка за ефективното й развитие.

„Подкрепям въвеждането на стимули за идентифициране на правата на акционерите, включително при наследяване, отпадането на свързаните с това финансови разходи, надвишаващи стойността на акциите, които често демотивират собствениците на акции сами да предприемат каквито и да са действия за „събуждането” им“, пише доц. Ковачева и предлага:


На първо място стимулите трябва да имат за цел премахването на номиналното/безгласното присъствие на собствениците на „спящи” акции, мотивирането на притежателите на спящи акции сами да ги събудят, като се облекчи за тях режимът на управление за акциите. Но едновременно са наложителни комплексни мерки, които да позволят достъп на миноритарните акционери до финансовите облаги от притежаваните от тях акции, което би било сигурен стимул за тяхното активизиране. Ето защо разрешението на проблема със спящите акции би следвало да се търси не в изключването на миноритарните акционери от капиталовия пазар, а чрез подходящи форми за включване в него, в това число и с институционална подкрепа и провеждане на широка информационна кампания за упражняване на правата на собствениците.


Омбудсманът акцентира още, че проектът не съответства и на Закона за нормативните актове (ЗНА) – налице е препращане, което да урежда съществени въпроси по прилагането на този закон с издаване на наредба от Комисията за финансов надзор. Освен това е налице препращане и към други закони, което не допринася за яснотата на нормативната уредба и се създават предпоставки за правна несигурност за притежателите на „спящи акции“.


„Намирам, че използваният подход при регулиране на отношенията да се пренасочва на подзаконово, съответно на експертно равнище уредбата на съществени въпроси за правата на притежателите на акции и тяхната трансформация, не съответства с изискванията на ЗНА уредбата на важните обществени отношения да се извършва със закон като висш по степен в правната йерархия нормативен акт“, категорична е Ковачева. Становището тук: https://www.ombudsman.bg/news/5356


В четвъртък в предаването „Лице в лице“ критично за предлагания проект се изказа и председателят на АИКБ Васил Велев, който коментира, че над два милиона българи са застрашени да загубят собствеността върху ценните си книжа, придобити по време на приватизацията.


„В момента акциите, които българските граждани имат придобити като безплатни такива при приватизация на предприятия, се съхраняват в Централния депозитар по техни лични сметки. Вместо да се направи лесно информирането кой какви акции има, се казва, че имат една година, за да ги преместят от там към подсметка в инвестиционен посредник, където ще дължат такси и ще носят риска на инвестиционния посредник. Ако не го направят, те ще бъдат иззети във фонд без тяхната воля„, каза Васил Велев.


По думите му има десетки хиляди граждани, които имат пакети акции от порядъка на 1000-2000 лв. Други пакети от акции са от порядъка на десетки хиляди левове. Има редица бивши приватизационни фондове, където цената на пакет акции, които гражданите притежават, са стотици левове. Има и такива, които са с хиляди левове.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11371 |11.06.2020 Валентин Златев: Не знам за какво съм „следващият“, но ще защитя правата си по съдебен ред . 100| 29590 |08.06.2020 Божков взриви мрежата. Близо 70 на сто искат той да оглави нов политически проект . 10| 5785 |28.05.2020 ЕК помага на България с близо 10 млрд. евро за излизане от кризата? . 4| 5083 |27.05.2020 Социалната пенсия скача с близо 10 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads