Реклама / Ads

0| 4333 |28.07.2020 НОВИНИ

Омбудсманът настоя - столичното парно да публикува цените на топлинните счетоводители

.
Диана Ковачева
Призив към ”Топлофикаия София” отправи омбудсманът Диана Ковечева. Тя призова изпълнителният директор на дружеството Александър Александров да публикува утвърдените от него цени на услугата дялово разпределение на топлинна енергия, предоставяна от фирмите за топлинно счетоводство, които са нейни подизпълнители.

С голяма тревога отбелязвам, че дружеството не е публикувало на страницата си в интернет или по друг подходящ начин информация за битовите клиенти какви цени за дялово разпределение ще бъдат задължени да плащат през новия отоплителен сезон на избраната от тях фирма за дялово разпределение“, подчерта Диана Ковачева.

Нейната оценка е, че липсата на такава информация е в разрез с изискването на Закона за защита на потребителите.

 

"Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането й от потребителя".

Законът изисква също така информацията да бъде вярна, пълна, четлива, ясна и разбираема.

 

По случая националният омбудсман се обърна и към председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов с препоръка да прецени необходимостта в Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от топлофикационните дружества изрично да се запише задължение на Продавача своевременно да публикува по подходящ начин цените на услугата дялово разпределение, които утвърждава по силата на действащата нормативна уредба.

В писмото си до КЕВР Диана Ковачева изрази и силна тревога във връзка с проблем, поставен на общественото внимание от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ). В публични становища АОРБ твърди, че на 16.07.2020 г.

„Топлофикация София“ ЕАД е извършила чрез „непрозрачна сделка“ на Българската независима енергийна борса продажба на занижени цени на значително количество електроенергия 110 450 мВтч, като по този начин дружеството е ощетено с над 2 млн. лв.


„Предвид прякото влияние, което финансовите резултати на „Топлофикация София“ ЕАД имат върху регулираните цени както на топлинната енергия, така и на електрическата енергия, настоявам да използвате всички законови правомощия за проверка по случая“, подчерта Диана Ковачева в писмото си до КЕВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 3651 |23.07.2020 Омбудсманът: Абсолютната давност е първа стъпка за проблема с ”вечния длъжник” . 5| 4044 |22.07.2020 Еленко Божков на разпит заради спирането на столичното метро . 19| 9039 |21.07.2020 Протестиращи посрещат Борисов на столичното летище . 43| 9473 |20.07.2020 Полицаи задържаха Минчо Спасов заради опита за блокада на столичното метро
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ