Реклама / Ads
4| 3513 |28.08.2023 НОВИНИ

Омбудсманът настоява да има списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотици

.
Омбудсманът настоява да има списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотици Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде изготвен списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотични вещества

Писмото на Ковачева е изпратено до министъра на здравеопазването Христо Хинков и до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Омбудсманът предлага да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест за наркотични вещества и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва.


Според обществения защитник различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

 

Сред тези медикаменти са и често използвани без рецепта лекарства – например, нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, както и антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти.

 

„В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест.

 

Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана“, пише омбудсманът.


Ковачева подчертава, че употребата на алкохол и наркотици е една от основните причини да продължава войната по пътищата. Според нея гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивира тест за наркотици.

 

Тя уточнява, че препоръката ѝ в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременна превенция на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, позитивиращи контролните тестове и да ограничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4082 |28.08.2023 Нейнски: Забравя се, че Божков е в списъка "Магнитски". Тези доказателства не са събирани от вестници . 2| 2714 |24.08.2023 Омбудсманът смята, че е опасно да се прибързва със свободни цени на тока още тази зима . 1| 2399 |17.08.2023 ЕК настоява убийството на Алексей Петров да не се смесва с приемането на България в Шенген . 18| 2526 |13.08.2023 Украйна настоява Германия да й осигури крилати ракети ”Таурус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads