Реклама / Ads
42| 4812 |11.04.2021 НОВИНИ

Ония, които наричат управляващите "мутри" и "мафия" били популисти според Плевнелиев

.
Голямата битка не била между ляво и дясно, а между демократи и популисти. Тази битка тепърва предстои, смята Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г. България обаче била заразена с популизъм и щяла да плати висока цена. А основни популисти Плевнелиев вижда в лицето на антисистемните партии, които наричат управляващите “мутри” и “мафия”. Популист е и сегашният държавен глава - Румен Радев.
 

“Имаме три политически субекта в новото народно събрание – “Има такъв народ“, “Изправи се! Мутри, вън“, и “Демократична България” за съжаление, които бих сложил в категорията на популистките партии. За всяка една от тях, включително и за президента, предстои да видим как те ще успеят да реализират обещанията си”, коментира той пред bTV.

 

“Партията, която искаше да се нарече “Няма такава държава“ с голяма вероятност ще управлява тази държава. Референдумът през 2016 г. имаше три откровено противоконституционни въпроса. Нека хората се замислят какво се криеше зад тези въпроси и какво щеше да се случи. Ако намалим субсидиите на партиите на 1 лв., това означава, че ги подаряваме на някакво задкулисно финансиране. Ако имаме мажоритарни избори в два тура, това означава диктатура на големите партии. Ако искаме мажоритарен избор на главния прокурор, това означава абсолютна диктатура. Демокрацията се базира на баланс между интересите на различните групи и между институциите, а не налагане със сила на неустойчиви във времето решения от името на народа”, смята Плевнелиев.

 

По думите на Плевнелиев балансите са трудни, но политиката е това и в нея винаги ще се избира между по-малкото зло. Прогнозата му е, че нови избори през лятото биха довели до по-големи изненади и допълнителен хаос.

 

“Почти съм убеден, че ще имаме правителство. Не изключвам коалиция между БСП, ДПС и „Има такъв народ“, нека не забравяме, че БСП и ДПС винаги са играли заедно“, коментира Росен Плевнелиев. Възможно е и трите популистки партии да се разберат за няколко важни за тях точки от дневния ред”, смята Плевнелиев.

 

“Чух се с Бойко Борисов след изборите и му казах едно единствено нещо – поздравих го за това, че ГЕРБ продължава да пише история с този резултат. Това, което мен много ме впечатли, е колко много европейски лидери честитиха на ГЕРБ“, каза още Росен Плевнелиев.

 

Иначе той припомни, че Борисов и екипът му доказали във времето, че чуват внимателно. Впрочем това бе и една от мантрите по време на антиправителствените протести. Точно заради чуването на исканията бе предложено свикването на Велико народно събрание и ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция. 

 

“Грешките са факт и аз мисля, че Борисов ги е разчел. Мисля, че е подготвил изненада следващите седмици. Не само ще покаже, че е чул внимателно гласът на народа, но и ще извади едно проевропейско и про-демократично правителство“, заяви Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3434 |09.04.2021 Бимбалов: Допотопният начин, по който избираме кой да ни управлява, е част от допотопното управление на тези, които сме избрали . 8| 3625 |02.04.2021 Иван Маджаров: ЕС прилага мерки, които практически не действат . 6| 3661 |24.03.2021 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Какво е решението за техническите паспорти, които не виждат бял свят повече от 15 години? . 20| 6162 |23.03.2021 Иван Бакалов: Всички, които са се качили на влака на Борисов, са си купили фабрика на 9 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads