Реклама / Ads
1| 2867 |07.11.2022 НОВИНИ

Все повече жени журналисти стават жертви на онлайн насилие

.
Онлайн насилието срещу жени журналисти е една от най-сериозните глобални заплахи за свободата на словото и е допринесло за убийството на репортерки, твърдят изследователи - автори на нов международен доклад.
 

Учените, интервюирали над 1000 журналистки в 15 държави, установяват, че огромното мнозинство от тях са били обект на онлайн насилие и заплахи.

 

Те призоваха компаниите за социални медии да преразгледат алгоритмите, за които е установено, че стимулират омразата към жените, а извършителите на онлайн насилие, основано на пола, да бъдат санкционирани.

 

Авторите на "The Chilling" призовават правителствата, както и новинарския сектор и големите технологични корпорации, да направят повече за справяне с проблем, който определят като "криза на онлайн насилието срещу жени журналисти".

 

Сред интервюираните е награждаваният разследващ журналист от Guardian и Observer Карол Кадуладр, която разкри как лични данни, принадлежащи на милиони потребители на Facebook, са били тайно събирани от британската консултантска фирма Cambridge Analytica, предимно за целите на политическата реклама.

 

Анализът на екипа установи, че Кадуаладр е била обект на 10 400 отделни случая на очевидна злоупотреба между декември 2019 г. и януари 2021 г.

 

Тези злоупотреби са били пряко свързани с пола и са имали за цел да "унижат, омаловажат и дискредитират" журналистката както в личен, така и в професионален план.

 

Кадуаладр разказа пред изследователите как "преди няколкостотин години щяха да ме изгорят на клада" и как се е превърнала в "национална боксова круша".

 

Докладът, който се основава на изследване на Международния център за журналисти (ICFJ) и Университета в Шефилд, очертава траекторията на онлайн и офлайн насилието, показвайки как виртуалният тормоз и заплахи пораждат офлайн атаки. В него се споменава убийството на мексиканската журналистка Мария Елена Ферал, която преди да бъде убита, разобличава онлайн тормоза, упражнен срещу нея от сина на кмета на града.

 

Професор Калина Бончева, старши изследовател в британската част на изследването, заяви: "Нашият доклад установи, че сега се намираме в кризисна точка по отношение на нивото на насилие, насочено към жени журналисти.

 

"Огромното мнозинство от участвалите в проучването са пострадали от онлайн насилие, така че създателите на политики в Обединеното кралство трябва да предприемат спешни действия сега, за да защитят живота на тези, които вършат толкова важна работа за обществото".

 

Бончева призова за спешно приемане на дълго отлагания законопроект за онлайн безопасност, но в доклада са изложени и редица други препоръки.

 

Британският дял на изследването установи, че онлайн насилието срещу журналистки често се свързва с поляризиращи политически дебати - като тези около Брекзит - и че пандемията от ковид е влошила положението на журналистките.

 

В световен мащаб проучването установи, че почти три четвърти от анкетираните журналистки са преживели онлайн насилие, упражнявайки професията си.

Заплахи за физическо насилие, включително смъртни заплахи, са посочили 25%, а сексуално насилие - 18%.

 

Почти половината - 48 % - от анкетираните журналистки съобщават, че са били тормозени с нежелани лични съобщения в социалните мрежи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2796 |07.11.2022 32 отбора при мъжете и при жените ще участват на световните първенства по волейбол . 0| 2767 |07.11.2022 До 11-ти ноември ще бъде ограничено движението от км 159 до км 161 на АМ ”Тракия” . 0| 2987 |07.11.2022 Над 300 са убитите при протестите в Иран. Сред тях - жени и деца . 2| 3425 |05.11.2022 Мутираният COVID взема повече жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads