Реклама / Ads
0| 2568 |23.02.2022 НОВИНИ

ООН: Екстремните горски пожари ще се увеличават с 30% в следващите 28 години

.
Източник: БГНЕС
Екстремните горски пожари ще се увеличават и ще нанасят все по-сериозни щети, предава Reuters, цитирайки доклад на Програмата на ООН за околната среда и екоорганизацията „ГРИД-Арендал". Заради климатичните промени, предизвикващи засушаване, фермерите превръщат горите в ниви, като се очаква броят на екстремните пожари да се увеличи с 30% в следващите 28 години.
 

„Виждаме голямо увеличение на пожари в Северна Сирия, Северен Сибир, източната част на Австралия и Индия“, заявва австралийският експерт Андрю Съливан, редактор на доклада.

 

В същото време бавното изчезване на хладните, влажни нощи, които някога са помагали за овладяване на пожарите, ги превръща във все по-трудни за гасене, гласи второ проучване, публикувано миналата седмица в списание Nature.

 

Температурите през нощта се повишават по-бързо от дневните в последните четири десетилетия. Изследователите установяват, че с 36% е нараснал броят на часовете след падането на нощта, които са били топли и достатъчно сухи, за да се поддържа огъня.

 

„Това е механизъм, чрез който пожарите стават много по-големи и по-екстремни“, каза Дженифър Балч, водещ автор на изследването на природата и директор на Earth Lab в Университета на Колорадо в Боулдър.

 

Изтощените пожарникари нямат почивка, което означава, че те не могат да се прегрупират и преразгледат стратегиите си за справяне с огнената стихия.

 

Последиците от екстремни пожари са широкообхватни - от загуба на живот до повреди на скъпоструваща техника за гасене. Само в Съединените щати докладът на UNEP показва, че икономическата тежест от горски пожари възлиза на 347 милиарда долара годишно.

 

Тъй като горите в Калифорния често горят, правителството е похарчило приблизително 3,1 милиарда долара за потушаване на пожари през 2020-21 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3276 |22.02.2022 Капитан за инцидента с ферибота: Все още не е ясно дали са използвани всички средства за гасене на пожари . 29| 3173 |28.01.2022 Глобалното затопляне заплашва България с по-чести суши, наводнения и пожари . 2| 2986 |18.01.2022 Адв. Черногорски: КПКОНПИ не може да бъде ефективна в този състав и при този закон . 1| 2993 |26.10.2021 Горски спипаха 16 мигранти край Сливен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads